Henk Kievit: Willen emissiereducties per diercategorie vergelijken
'Vakmanschap veel invloed op emissie: Ammoniakuitstoot op ene varkensbedrijf drie keer hoger dan op soortgelijk varkensbedrijf'
Kievit is betrokken bij de regiodeal voor de regio Foodvalley. Hij gaat in op de opbrengsten, resultaten en bijvangsten met betrekking tot emissiereductie van het project dat drie jaar geleden startte. „Er is in de Gelderse Vallei, oftewel de regio Foodvalley rondom Barneveld een luchtmeetnetwerk en een stallenmeetnetwerk opgezet. Wageningen UR was nauw betrokken bij het stallenmeetnetwerk en de Universiteit Utrecht bij het luchtmeetnetwerk.”
„Voorheen was er één luchtmeetpunt in Wekerom van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM). Tijdens het project zijn er 70 luchtmeetpunten in de Gelderse Vallei geplaatst. We hebben de concentraties ammoniak, fijnstof en stikstofdioxine gemeten.”
Vakmanschap
„Tijdens het project hebben we de uitstoot van veehouderijen in beeld gebracht. Opvallend was dat het ene vleesvarkensbedrijf soms drie keer meer ammoniak uitstoot dan een soortgelijk vleesvarkensbedrijf waar dezelfde emissie reducerende techniek wordt toegepast. Ook in andere veehouderijsectoren zagen we dergelijke verschillen. Met management en vakmanschap heeft een veehouder veel invloed op de emissies van zijn bedrijf”, concludeert Kievit.
Vergelijken
„We pleiten ervoor om een vergelijkende database (benchmark) samen te stellen. Voor het antibioticagebruik is deze vergelijkende database (benchmark) er al voor iedere deelsector. Veehouders zien zo hoe ze het doen ten opzichte van collega’s. Mede dankzij deze benchmark is het antibioticagebruik in de veehouderij met maar liefst 80 procent gedaald sinds 2009.”
‘Naar doelvoorschriften’
„Bovendien pleiten we ervoor om van middelenvoorschriften naar doelvoorschriften te gaan en hier de vergunningverlening op te baseren. Nu vindt vergunningverlening op basis van middelenvoorschriften plaats. Veel veehouders hebben geïnvesteerd in emissie reducerende technieken op de RAV-lijst. Veehouders zijn ondernemers. Geef ze een doel – bijvoorbeeld een ammoniakplafond voor hun bedrijf – waarop ze zich moeten richten. Laat hen zelf beslissen hoe ze dit doel halen.”
Om over te kunnen op doelvoorschriftvergunningen moet een veehouder investeren in sensoren die bijvoorbeeld de ammoniakemissie meten. Kievit legt tijdens zijn presentatie uit hoeveel het een veehouder gaat kosten om te investeren in deze sensoren.
Kom woensdag 28 februari naar het Emissiereductie Event in Barneveld voor het complete verhaal van Henk Kievit. Bekijk hier het programma en meld je hier aan voor het evenement.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek, Niek Stam