In zeven jaar tijd 121 boetes aan slachthuizen uitgedeeld
De meeste boetes, 19 totaal, waren voor de inmiddels failliete Slachterij Gosschalk in Epe, zo schrijft RTL Nieuws op haar website. Die werden onder andere gegeven voor het veelvuldig gebruik van een stroomstoot apparaat, het onvoldoende verdoven voorafgaand aan de slacht en het mishandelen van gewonde dieren.
Na Gosschalk heeft Vion met zijn drie vestigingen met 13 boetes de meeste boetes gekregen. Bij slachterij Amstelland schreven NVWA-inspecteurs 15 rapporten van bevindingen over overtredingen die ze hadden geconstateerd. Ook slachterij Van Rooi uit Helmond kreeg de afgelopen jaren zeker 11 boetes. Waarvoor die boetes waren, valt bij dit bedrijf door RTL Nieuws niet vast te stellen, omdat het bezwaar heeft gemaakt tegen de openbaarmaking van de NVWA-rapporten.
RTL heeft voor de informatie jarenlang geprocedeerd. De NVWA weigerde om de namen van de slachthuizen te openbaren, waarop meerdere rechtszaken volgden. De Raad van State besloot vorig jaar dat de NVWA de namen van de slachthuizen en de bijbehorende rapporten en boetes moest verstrekken. Eind 2023 heeft de NVWA alle gegevens aangeleverd.
Niet voldoende verdoofd
In zeven jaar is 45 keer door NVWA-inspecteurs geconstateerd dat varkens en koeien niet voldoende verdoofd waren voordat ze werden geslacht. Verder werden in totaal 22 boetes uitgedeeld voor het slaan en schoppen van dieren en misbruik van het stroomstoot apparaat. Hoewel er slechts 121 boetes in de periode 2015 tot 2023 zijn uitgedeeld, suggereert RTL Nieuws dat het daadwerkelijke aantal overtredingen hoger is, omdat niet elk dier gecontroleerd wordt en er een verschil is in de beoordeling van NVWA-inspecteurs.
Slachthuizen VION, EKRO en ESA erkennen tegen RTL Nieuws dat ze de boetes hebben gekregen. Tegen RTL Nieuws hebben ze gezegd dat dierenwelzijn bij de bedrijven hoog in het vaandel staat en ze voortdurend proberen dat te verbeteren.
Extra cameratoezicht
In de afgelopen twee jaar is er bij slachterijen veel veranderd wat betreft dierenwelzijn en er is verscherpt toezicht met onder meer slimme ‘real time‘ camera’s. Uit het RTL-onderzoek wordt ook niet helemaal duidelijk in welke periode de meest boetes zijn uitgedeeld, bijvoorbeeld vooral vóór alle maatregelen werden genomen. Vorig jaar mei heeft de minister extra maatregelen aangekondigd om het welzijn van dieren in slachthuizen te verbeteren en ook in 2022 lag het vergrootglas op de slachterijen. Stroomstoot apparaten worden verboden, uitgebreid cameratoezicht wordt verplicht en er komt een wet aan dat de camerabeelden te allen tijde vanuit het NVWA-kantoor te zien zijn.
De meest slachterijen hebben dit al uitgevoerd en er wordt ook samengewerkt met de dierenorganisatie Eyes on Animals en met de NVWA voor verbetering van het dierenwelzijn. Zo werden er tijdens de hitteperiode vorig jaar geen overtredingen geconstateerd, ondanks dat er bijna dagelijks dierenactivisten de transportwagens nauwlettend in het oog hielden.
'three strikes'-regel
In 2023 zijn de nieuwe regels van kracht voor verscherpt toezicht. De NVWA mag nu harder ingrijpen bij ernstige overtredingen of bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan. Zo kan de NVWA extra opleiding voorschrijven voor het slachthuispersoneel of zelfs personeel laten vervangen. Ook is er nu de zogenoemde 'three strikes'-regel. Als sommige ernstige overtredingen drie keer worden gepleegd, kan de NVWA het slachthuis sluiten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Gerard Burgers
Bron: RTL Nieuws