Adema over motie uitfaseren bio-industrie: 'Belangrijk signaal Kamer'
De motie vraagt de regering om de bio-industrie op zo kort mogelijke termijn uit te faseren en over te gaan tot een dierwaardige veehouderij met als basis het familiebedrijf. Wat precies bedoeld wordt met 'bio-industrie', wordt niet genoemd in de motie.
Ondanks dat het demissionaire kabinet deze motie tijdens het begrotingsdebat ontraadde, stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor. De motie kreeg steun van SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66 en de grootste partij in de Kamer, de PVV.
'Zo goed als mogelijk inpassen'
Adema deelt het standpunt van de Kamer dat er toegewerkt moet worden naar een dierwaardige veehouderij. „Hoewel het uitfaseren van bepaalde vormen van veehouderij en/of het omvormen van sectoren zeer complexe opgaven zijn die niet zonder meer door één kabinet, laat staan een demissionair kabinet, kunnen worden geregeld, geeft de Kamer hier een belangrijk signaal mee af. Ik zal de geuitte wens zo goed als mogelijk inpassen in mijn beleid, maar zie het signaal ook als waardevol voor een nieuw te vormen coalitie en de afspraken die daar zullen worden gemaakt”, schrijft hij in de brief over de uitvoering van de motie.
De minister neemt de motie mee in de aanpak en informeert de Kamer voor de zomer over de verdere uitvoering van de aanpak dierwaardige veehouderij.
Wetswijziging
Adema wordt hiertoe ook verplicht vanwege een aangenomen amendement van de Partij voor de Dieren dat in de zomer van dit jaar in werking treedt. Deze stelt dat huisvestingssystemen aangepast moeten worden aan het natuurlijke gedrag van het dier en niet andersom. Met een wetswijziging die binnenkort naar de Kamer gaat, wil Adema voldoen aan de strekking van het amendement, een dierwaardige veehouderij, maar de verstrekkende gevolgen, dat alle stallen op zeer korte termijn aangepast moeten worden, uit de wet halen.
Reactie POV
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) reageert laconiek op de motie: „De Kamer wordt op haar wenken bediend. Er bestaat namelijk geen bio-industrie in Nederland. De veehouderijen betreffen al familiebedrijven. Onze boerenfamilies wachten met smart op het nieuwe kabinet om mee samen te werken aan een duurzame toekomst. Deze motie is er duidelijk één voor de bühne, bedoeld om te polariseren voor eigen politiek gewin. Met deugdelijk landsbestuur en oog voor de samenleving - wat taken zouden moeten zijn van Den Haag - heeft het niets van doen.”