'Stabiel CO2 niveau zorgt voor betere groei'
In het kader van het project ‘Verduurzamen varkenshouderij door slim omgaan met stalklimaat’ hangen sinds begin 2022 Slimme Stal-meters in de stallen van bijna 100 varkenshouders, die zijn aangesloten bij de leveranciersvereniging StarFarmers. Deze meten realtime de concentraties CO₂ en ammoniak, plus de temperatuur en de luchtvochtigheid. Daarnaast hangt bij 10 deelnemers een dubbele set sensoren, om bijvoorbeeld het effect van klimaataanpassingen tussen 2 afdelingen goed te kunnen vergelijken. De projectbegeleiding is in handen van DLV Advies. In het project participeren deelnemers aan Vions Good Farming Star-programma. Dit programma voldoet aan het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Connecting Agri & Food is betrokken bij de metingen in de stallen en het analyseren van de data.
Betere groei
Uit een analyse van de data uit de stallen zegt Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food een relatie te zien tussen een stabieler stalklimaat en een betere groei bij de dieren. „Dat klinkt heel logisch, maar dat we het nu kunnen aantonen, is wel bijzonder,” aldus Van der Sanden. Zo blijkt uit de data-analyse dat een groot deel van de variatie in groei verklaard kan worden door schommelingen in CO₂ en de staltemperatuur. Van der Sanden: „Varkenshouders sturen veel op temperatuur en we zien over het algemeen dan ook een heel stabiel stalklimaat op basis van de staltemperatuur. Bij rondes waarin de temperatuur net wat meer fluctueert, zien we een wat lagere groei.”
Streefwaarden
Wat betreft CO₂ en ammoniak is het in de zomer makkelijker om binnen de streefwaarden te blijven door voldoende te ventileren. Bedrijven die meer ventileren in de zomermaanden halen makkelijk die streefwaarden. Dat is gunstig voor de gezondheid van de dieren. Bedrijven waar de ammoniak en CO₂ boven de streefwaarden zitten, krijgen het advies om stapsgewijs de ventilatiecapaciteit op te voeren. Daarbij blijft het beeld in de stal en van de dieren leidend; denk aan liggedrag en gezondheid, en uiteraard moet tocht worden voorkomen.
Andere aspecten
Op dit moment wordt er gekeken naar de verschillende aspecten en het effect op het stalklimaat. Zo wordt onder meer bekeken of het voeren van CCM invloed heeft op de ammoniakemissie. De eerste signalen lijken gunstig, maar het is volgens Van der Sanden nog te vroeg om daar harde conclusies uit te trekken. Het project loopt nog door tot juni 2024, dan zijn op de vleesvarkensbedrijven circa 5 rondes mee gedraaid, en circa 11 rondes op bedrijven met gespeende biggen. Het leggen van verbanden is een belangrijk onderdeel van het project. Uiteindelijk is het doel om uit alle verzamelde data de praktische handvatten te halen die kunnen worden toegepast in de stal.