'Slechte naleving dierenwelzijnregels'
De staatssecretaris van EZ boekt geringe voortgang met het beleid voor dierenwelzijn. Het moment waarop veehouders moeten gaan voldoen aan nieuwe eisen kan jaren na het besluit liggen. Bovendien verschuift het jaar waarin nieuwe dierenwelzijnseisen gaan gelden regelmatig.
Meer dan 30 procent
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of varkenshouderijen zich aan de dierenwelzijnsregels houden. Uit die controles blijkt dat de naleving nog voor verbetering vatbaar is. In 2011 overtrad meer dan 30 procent van de varkenshouders de dierenwelzijnsregels.
Zelf toezicht houden
Tegelijkertijd moet de sector voor een belangrijk deel zelf toezicht gaan houden: NVWA en kabinet zetten meer in op de eigen verantwoordelijkheid van de sector. Een experiment hiermee bij bedrijven heeft niet positief uitgepakt. De Algemene Rekenkamer beveelt de staatssecretaris aan duidelijke eisen te stellen aan dit toezicht door de sector zelf en de controle van de NVWA hierop.
Reactie Dijksma
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken gaat vooralsnog niet in op de aanbeveling om duidelijke eisen te stellen aan toezicht door de sector.
LTO niet verrast
LTO Nederland is niet verrast over de conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de Algemene Rekenkamer over de intensieve veehouderij. Dat overheidsmaatregelen op het terrein van dierenwelzijn nog onvoldoende effect hebben, zegt niets over de inspanningen die veehouders al hebben gedaan.
Eigen dynamiek
Het rapport gaat ook voorbij aan de resultaten die binnen de verschillende ketenkwaliteits-systemen reeds zijn geboekt. „Door te meten kom je steeds meer te weten. En dat heeft zijn eigen dynamiek. Dat zien we steeds weer. De conclusies van een andere studie geven soms een tegenovergesteld beeld. We kunnen met de Algemene Rekenkamer in ieder geval vaststellen dat de veehouderij al veel heeft gedaan ”, aldus LTO-bestuurder Hans Huijbers.
Handhaven
Op het terrein van dierenwelzijnsbeleid boekt de overheid geringe voortgang. „ Als veehouders zich niet aan de regels houden, dan moet de overheid optreden. Handhaven is een onderdeel van de verduurzaming”, zegt Huijbers. De meeste regels zijn vertaald in de ketenkwaliteitssystemen die de sector zelf organiseert.
Controle op controle
Als een veehouder zich niet aan deze voorwaarden houdt, kan hij vaak niet eens leveren. Huijbers: „Dat is een manier van handhaven waar een veehouder zeer gevoelig voor is. Dat raakt hem direct in de portemonnee. Wij zijn geen voorstander van op elk erf een handhaver. Wij kiezen voor controle op controle. Dus scherp toezicht op de ketenkwaliteitssystemen. Dat is veel effectiever.”
Tekst: Ruben van Boekel