Strengere welzijnseisen vanaf 2015
De belangrijkste stappen qua dierenwelzijn zijn dat uiterlijk in 2015 de varkens meer ruimte en afleidingsmateriaal krijgen. Vleesvarkens krijgen 25 procent meer ruimte en biggen tot 50 procent. Hierdoor wordt verveling voorkomen en ontstaat er minder onrust in de stal.
Couperen van staarten
Ook voor een ingreep als het couperen van staarten worden eisen gesteld om de staart zo lang mogelijk te houden en zo natuurlijk gedrag te bevorderen. Ingrepen zoals slijpen van tanden worden zo goed als uitgesloten. Het vervoer van varkens mag maximaal 6 uur duren en de biggen mogen langer bij hun moeder drinken (gemiddeld 28 dagen). Met castratie wordt vervroegd helemaal gestopt (2014 in plaats van 2015) en er vindt strengere kwaliteitscontrole plaats op het drinkwater van de varkens. Doordat de kwaliteit van het drinkwater verbeterd, worden de dieren minder snel ziek.
Antibiotica
Op het gebied van gezondheid wordt sterk ingezet op verdere beperking van het antibioticagebruik. Dit moet per 2015 verlaagd te zijn met 70 procent ten opzichte van 2009 waardoor antibiotica nog maar incidenteel gebruikt wordt.
Verantwoorde soja
Op milieugebied is onder andere afgesproken dat voor het voer van de varkens uiterlijk in 2015 100 procent verantwoorde soja wordt gebruikt (volgens de specificaties van de Round Table on Responsible Soy). Ook zijn er samen met Natuur& Milieu normen gedefinieerd voor het verminderen van ammoniakemissie, broeikasgassen en fijnstofuitstoot en het gebruik van groene stroom.
Reactie LTO
Maarten Rooijakker van LTO Varkenshouderij reageert als volgt: „Deze voorwaarden sluiten aan bij de visie Duurzame Vleesvarkensketen van COV, NVV en LTO. Daarin stellen we dat Nederlandse varkenshouders professionele ondernemers zijn, die veel aspecten van duurzaamheid al hebben geïntegreerd in hun bedrijfsvoering. Zij produceren kwaliteitsvlees dat gezond en lekker is. Onze leden zullen de CBL inkoopvoorwaarden op waarde weten te schatten en de hogere eisen als een kans zien om voor een betere prijs voor hun varkensvlees te krijgen van de Nederlandse supermarkten. Die willen zich graag onderscheiden door vlees met een duidelijke plus, onze leden kunnen dat leveren."
Reactie CBL
Marc Jansen, directeur van het CBL: „Doordat wij nu na afspraken over de verduurzaming van kip ook met de varkensvleessector goede afspraken hebben gemaakt, komt een duurzaam stukje vlees voor iedere consument binnen handbereik. We zorgen er dankzij goede samenwerking voor dat de dieren een beter leven krijgen. Het is uniek in de wereld dat er in Nederland dankzij die goede samenwerking zulke duurzame stappen kunnen worden gezet."
Bestaande certificeringssystemen
Via bestaande certificeringssystemen, zoals IKB en GlobalGAP, controleren onafhankelijke partijen of de afgesproken criteria voor duurzamer varkensvlees zijn ingevoerd. Hiermee wordt de nieuwe standaard voor varkensvlees geborgd. Via een openbare website kan de consument in de toekomst controleren of het stukje varkensvlees dat in het schap ligt ook daadwerkelijk geproduceerd is bij een bedrijf dat aan de gevraagde normen voldoen.
Tekst: Ruben van Boekel