Column: Rust op de varkensmarkt en stijgende export
Na een week van stijgingen van de varkensprijs krijgen we nu wat rustigere weken. Slachterijen willen even niet meer omhoog en dat gebeurde afgelopen woensdag al in Duitsland. In Nederland was het aanbod in week 7 bijna 294.000 varkens en dat was ruim 500 stuks hoger dan in week 6, maar ook het slachtgewicht was hoger en met wel 0,3 kilogram. De slachterijen wilden de varkens heel graag hebben.
Er is een versnelde afname van het aantal geslachte geëxporteerde varkens
Wat wel blijft, is de hogere export. Ook in week 7 gingen er ruim 22.000 varkens de grens over waarvan 20.000 dieren naar Duitsland. Voor de critici: ja, dat valt overal te lezen. Wat niet te lezen valt, is de versnelde afname van het aantal geslachte geëxporteerde varkens. Deze was in de eerste 7 weken van 2023 nog bijna 2.245.000 varkens en in 2024 is dit de eerste 7 weken nog maar 1.908.000 varkens. Dit is maar even een slordige 335.000 dieren minder, dus elke 7 weken is er 1 week productieteruggang. Krap 50.000 varkens per week. Dat is veel, echt veel.
In Duitsland is de teruggang op dit moment wat minder. Tot vorige week waren dit slechts 10.000 dieren minder dan het jaar ervoor. Het is natuurlijk van invloed dat Nederland, maar ook Denemarken weer meer zijn gaan exporteren.
De Nederlandse slachterijen plusten afgelopen week, in navolging van Duitsland een week eerder, met 5 centen en daarmee blijft er nog een gat met Duitsland over, dit verklaart natuurlijk de grotere export. Duitsland bleef afgelopen woensdag op een onveranderd van 2,15 euro staan. De Duitse Teleporc leverde dinsdag 1 cent in en kwam op 2,30 euro en moest vrijdag nog weer 2 centen inleveren en noteerde daarmee op 2,28 euro. De vraag naar (vrije) varkens blijft goed, getuige ook dat alle varkens vrijdag werden verkocht. Er zijn dus handelaren en slachterijen die varkens af boerderij ophalen voor 2,30 euro met 5,60 euro per varken aan kosten. Een aantal weken terug werden er ook varkens vanuit Nederland aangeboden, die echter niet werden verkocht. Een mogelijke oorzaak kan de NVWA-kosten zijn. Misschien moeten Nederlandse varkenshouders of handelaren deze kosten zelf afrekenen en hopen op een bieding van 2,30 euro. Vooral voor diegene die piétrainvarkens in zijn vleesvarkensstal heeft, kon dit wel eens heel interessant zijn. Bijkomend voordeel is dat je vooraf weet wat de varkensprijs is en dat moet je in Nederland vaak nog afwachten. De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 2,37 euro staan en het lijkt erop dat dit de tendens is van de komende weken.
In België, maar ook in Denemarken blijft de varkensprijs onveranderd. De Franse varkensprijs blijft stijgen, voor de tweede week plus 6 centen. In Spanje stijgt de varkensprijs met 3 centen en in Italië is de eerste stijging van dit jaar ook een feit; al is deze slechts 0,3 cent.
De vraag is groter dan het aanbod en dat zorgt voor een hogere biggenprijs
Op de biggenmarkt gaat het goed. De vraag naar biggen is groter dan het aanbod en dat zorgt voor een hogere biggenprijs. In Spanje, die in de eerste zeven weken toch al 300.000 Nederlandse biggen heeft afgenomen, stijgt de biggenprijs met 2 euro. Duitsland doet het met de prijs iets rustiger aan, maar stijgt wel met 1,50 euro. In Nederland lijkt de vraag wat af te vlakken. De ‘mestput zit vol’ is soms de reden om af te haken en men wil zo min mogelijk mest afzetten voor de nu geldende torenhoge prijzen. Helaas voor de varkenshouders, het buitenland bepaalt wel voor een groot gedeelte op dit moment de biggenprijs en daarom stijgt de Boerenbiggenprijs met 2 euro naar 83,50 euro.
Reacties, prachtig om te lezen. Fijn dat de column gelezen wordt, want daar doe je het toch voor. Volgens berekening gaan we al mooi op de 1.000.000 views aan. Denk dat dit mede te danken is dat ik zo open mogelijk probeer te schrijven; ook toendertijd over het faillissement.