Xander Pieterse: Emissiereductie vraagt oplossingen op technisch, economisch, juridisch en sociaal vlak
Hoe krijgen we de vergunningverlening weer op gang?
Pieterse is lid van de Taskforce Toekomstbestendige Stallen en het Innovatie Netwerk Landbouw. „Een investering voor emissiereductie moet juridisch kunnen en economisch uit kunnen, die twee hangen ook weer samen. Zo, staat de RAV-erkenning de afgelopen jaren ter discussie. De Raad van State (RvS), de hoogste algemene bestuursrechter van het land én onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur heeft aangegeven dat deze niet afdoende is als basis voor een vergunning. In plaats daarvan is meer zekerheid nodig via een passende beoordeling; zekerheid dat de inzet van de beoogde oplossing daadwerkelijk in de praktijk leidt tot de benodigde emissiereductie op het desbetreffende bedrijf. Aan richtlijnen voor deze passende beoordeling wordt nu hard gewerkt.”
Onzekerheid over de geldigheid van vergunningen, zoals aangetoond via bijvoorbeeld de rechtszaken van actiegroepen zoals Mobilisation for the Environment (MOB), dragen eraan bij dat vergunningsprocessen langer duren en dat veehouders minder snel nieuwe vergunningen aanvragen. „De meeste veehouders willen best investeren om aan emissie-eisen voor ammoniak, fijnstof en geur te voldoen. Zij vinden de vergunningverlening echter te onzeker. Daarnaast zijn er wel goede ideeën over het kunnen terugverdienen van de investering, maar wil je toch voldoende zeker weten dat het werkt, kan en mag”, zegt Pieterse. „De huidige situatie is voor niemand wenselijk. Niet voor veehouders en niet voor overheden – gemeentes, provincies en de landelijke overheid.”
Tal van initiatieven
Pieterse wijst erop dat er veel werk wordt verzet om deze problematiek op te pakken en om de vergunningverlening weer op gang te krijgen. „Er zijn meerdere initiatieven en er is brede samenwerking met overheden, veehouders, de veehouderijsectoren, deskundigen, belangengroepen en dergelijke”, zegt Pieterse.
Tijdens het Emissiereductie Event in Barneveld vertelt hij welke hij op zijn netvlies heeft. „Het is soms zoeken naar lichtpuntjes en op bijeenkomsten is het goed om mensen te spreken die belangrijke stappen voorwaarts hebben gezet. We komen hieruit, we weten alleen niet wanneer, of welke hordes we onderweg nog tegenkomen. Op woensdag 28 februari in Barneveld gaat hij hier uitgebreid op in.
Kom woensdag 28 februari naar het Emissiereductie Event voor het hele verhaal van Xander Pieterse. Bekijk hier het programma en meld je hier aan voor het evenement.