DLV: ‘Verdienmodel vergisting varkensmest wordt steeds beter’
Vervolgens wordt het verdienmodel volgens DLV Advies jaar op jaar beter. Bovendien kan vergisting van dagverse mest een belangrijke bijdrage leveren aan de emissiereductie en het beperken van de energiekosten, met name op zeugenhouderijen.
Kansen in kaart brengen
WKK warmtekrachtkoppeling kan namelijk voorzien in de warmtebehoefte van kraamafdelingen. Hoe minder emissie van ammoniak en methaan, hoe beter het (stal) klimaat en hoe minder behoefte om lucht te wassen. Dit met name in vleesvarkensstallen, maar de vergunning- en subsidieverlening is een zaak van de lange adem.
Daarom adviseert DLV Advies nu al te beginnen met het in kaart brengen of vergisting rendabel kan zijn (vanaf 1750 vleesvarkens en 800 fokzeugen). Als dat het geval is kan vergunningaanvraag en daaropvolgend subsidieaanvraag (SDE ++) in gang gezet worden. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer de SDE++ voor 2024 wordt opengesteld.
Bestaande stallen
DLV Advies ziet ook kansen voor bestaande bedrijven, die stallen kunnen aanpassen waardoor het mogelijk wordt om dagverse en zelfs ‘uurverse’ mest te vergisten, zonder al te veel werk en investeringen.