Weerssituatie bepalend komende maanden
Op de graanmarkten gaat het vandaag bijna alleen maar over het weer. In de VS zijn de weersomstandigheden wisselend. In de tarwegebieden zijn deze niet ideaal zodat een herstel van de gewassen nog niet aan de orde is. In de teeltgebieden van maïs in de VS zijn de groeiomstandigheden een stuk beter. De laatste week is de grote achterstand met het inzaaien volledig ingehaald en er is in een week tijd een enorme oppervlakte met maïs ingezaaid ten grootte van de landen Portugal en Ierland samen.
Optimistische weersvooruitzichten
Ook uit andere delen van de wereld zoals Europa, Australië, China, Rusland en Oekraïne zijn er optimistische weersvooruitzichten. In Rusland, China, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk werden de oogstprognoses dan ook verhoogd.
Termijnmarkten
Ook op de termijnmarkt in Parijs (Matif) stonden vooral de tarwenoteringen fors onder druk. Exporterende landen in Europa zoals Frankrijk en Duitsland zijn actief met de verkoop van tarwe omdat men verdere prijsdalingen verwacht. Verder het lijkt het erop dat de graanvoorraden in Europa groter zijn dan verwacht.
Fysieke markt
Ook op de fysieke markt staan de noteringen onder druk. Voor directe levering daalden de tarwenoteringen vorige week met 7 euro/ton, gerst noteerde 6 euro/ton lager en de maïsnoteringen bleven stabiel. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) daalden de noteringen voor tarwe en gerst met 4 euro/ton en maïs met 2 euro/ton.
Ongekende hoeveelheid
De wereldproductie van sojabonen wordt door het USDA dit seizoen ingeschat op 285 miljoen ton, 6 procent meer dan vorig seizoen. Dit is een absoluut record. Ook de wereldvoorraden zullen fors toenemen tot een ongekende hoeveelheid. Zo ver is het natuurlijk nog niet. De VS is met een verwachte productie van ruim 92 miljoen ton de grootste sojaproducent ter wereld. De meeste soja moet echter nog gezaaid worden en de weeromstandigheden tijdens het groeiseizoen zullen allesbepalend zijn.
Sojaschroot
De logistieke problemen met de importen van soja(schroot) vanuit Zuid-Amerika zijn wat verbeterd maar zeker nog niet optimaal. Vooral de Argentijnse sojaschroot 44 is aan de voorkant nog erg krap. De premies die voor directe levering betaald moeten worden zijn wat verlaagd maar blijven hoog. Voor de korte termijn is soja nog erg krap, maar voor de langere termijn (vanaf november) houdt men rekening met een ruime beschikbaarheid. Dit laat zich nu ook al zien in het verschil tussen de dag- en termijnprijzen op de fysieke markt die met ca 75 euro/ton erg hoog zijn.
Sojanoteringen dalen
Op de fysieke markt werd soja voor directe levering weer beter beschikbaar waardoor de sojanoteringen daalden met 19 euro/ton. De raapnoteringen volgden en daalden met 8,5 euro/ton. Voor de levering op termijn (aug-okt) stegen de sojanoteringen met 11 euro/ton en die van raap met 2 euro/ton.
Koers euro/dollar
De euro werd vorige week wat zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 17 mei 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,2871 wat 0,0146 lager was dan de week ervoor.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm
Beeld: Susan Rexwinkel