Zwitsers onderzoek: ‘voeren nevenproducten heeft geen effect op vleeskwaliteit’
Onderzoekers van Agroscope onderzochten de effecten van het voeren van zoute en zoete nevenproducten uit de levensmiddelenindustrie op de groeiprestaties, de vertering van het rantsoen en de samenstelling van het karkas van varkens in zowel de groei- als de afmestfase. Voor deze studie vervingen onderzoekers van de Universiteit van Milaan en Agroscope 30 procent van het graan in het voer van varkens van het ras 'Zwitsers edelvarken' door voedingsmiddelen zoals pasta, brood en snacks of zoete voedingsmiddelen zoals chocolade, ontbijtgranen en koekjes. Het onderzoek richtte zich op de effecten van het voeren van deze producten op de groeiprestaties, de vertering van het rantsoen en de samenstelling van het karkas.
Drie groepen
De 36 gecastreerde (beren) varkens werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg een standaard rantsoen op basis van granen. In de tweede en derde groep werd 30 procent van het rantsoen vervangen door respectievelijk hartig voer en zoet voer.
Gelijk
Alle varkens bleven in goede gezondheid gedurende de hele proefperiode. Wel was de voederconversie bij varkens die een standaard rantsoen kregen significant hoger tijdens de voormestperiode dan bij de varkens die een alternatief rantsoen kregen. Rekening houdend met de afmestperiode, was de gemiddelde dagelijkse voeropname, de gemiddelde dagelijkse gewichtstoename en de voederconversie vergelijkbaar in alle drie de groepen.