Veel voedergrondstoffen op laag prijsniveau
Na wekenlange prijsdalingen zijn de graannoteringen afgelopen week gestabiliseerd. ABZGrondstoffen vraagt zich af hoeveel dalingspotentie de granenmarkt nog heeft, nu de noteringen duidelijk onder de 200 euro per ton zijn gezakt. Volgens ABZGrondstoffen blijft er vooralsnog een ruim voldoende graanaanbod. De balans voor zowel tarwe als gerst van de oude oogst is in Europa ruim te noemen. Met daarbij bovendien hevige Russische concurrentie op de exportmarkt. Wat op termijn mogelijk een prijsopwaarts effect kan hebben vormt de nieuwe graanoogst in Noordwest-Europa, deze zal hoogstwaarschijnlijk lager uitvallen. Dit is het gevolg van een kleiner areaal en de slechtere gewascondities, vooral in Frankrijk vanwege overvloedige regenval in de afgelopen maanden. Daarentegen zijn in Rusland en de VS de gewascondities wintertarwe goed en worden er bovendien goede opbrengsten verwacht. Ook het maïsaanbod is ruim voldoende.
Eiwitten
Bij de eiwitten is het aanbod aan soja momenteel klein. Er varen maar weinig zeeboten de havens binnen. Chicago soja daarentegen zit in een continu dalende trend. Dit is ook duidelijk zichtbaar in de termijnprijzen richting de zomer. In Zuid-Amerika wordt momenteel gemiddeld tot meer soja geoogst, ondanks her en der wat droogteperikelen. De balans in de VS is ruim. De VS verwacht dit jaar een groter areaal dan in 2023. China, een belangrijke speler op de mondiale sojamarkt, is momenteel rustig qua import. Op basis van deze factoren denkt ABZGrondstoffen dat richting de zomer een verdere daling van sojaprijzen aannemelijk is. Momenteel is raapzaadschroot aan de voorkant krap bij stabiele prijzen. Desondanks is het relatief duur. Het aanbod zonnepitschroot is momenteel ruim te noemen. Dit zorgt ervoor dat zonnepitschrootprijzen, zowel hipro, midpro als lopro, behoorlijk dalen. Daardoor is zonnepitschroot veel competitiever.
Bijproducten
De prijs van sojahullen bevindt zich in een duikvlucht. Als oorzaak wijst ABZGrondstoffen naar de verwachte grote oogst in Argentinië en daarnaast naar de druk op de granenmarkt. Ook de prijs van bietenpulp daalt, de reden hiervan is dat het momenteel een relatief duur product is. Palmpitschilfers zijn aan de voorkant krap beschikbaar, ook in maart en april komt er weinig binnen. Ook hiervan zijn de prijzen relatief hoog. De termijnprijzen vanaf mei dalen dan ook. Wat betreft tarwegries is er sprake van een ruim aanbod en dit heeft gezorgd voor fors gedaalde prijzen. Momenteel is sprake van een stabilisatie met scherpe prijzen.