Genetische vooruitgang in 2012: 2,64 euro
In de periode 2008 – 2012 bedroeg de genetische vooruitgang zelfs 8 euro per afgeleverd varken. Dit maakte John Lorist als voorzitter van de Pigture Group gisteravond bekend bij de presentatie van de jaarcijfers in Arnhem.
Uitdagingen aankan
Dit bedrag is berekend aan de hand van de verbeterde productieresultaten. Die zijn volgens de Pigture Group tot stand gekomen door betere uniformiteit en robuustheid. Volgens de Pigture Group is een robuuste big een big die tegen uitdagingen kan. Een big die kan omgaan met een gebrek aan arbeid, ander voer en is beter bestand tegen infecties. Volgens directeur Martin Bijl is er verschil in varkens die vatbaar zijn voor bepaalde ziektes. „Als we weten waardoor dit komt, kunnen we hier op fokken.”
Stinkers terugdringen
Volgens Lorist besteedde Pigture Group vorig jaar met 8 miljoen euro een recordbedrag aan fokkerij en research. „Dit maakt ons als fokkerij-organisatie uniek.” Voor de komende jaren is een belangrijk fokdoel bij de zeugen dat ze hun eigen biggen zelf kunnen grootbrengen. In de vleesvarkenshouderij wil de fokkerijorganisatie met de genetica de ‘stinkers’ bij beren terugdringen. Met het fokprogramma Nador zijn ze langer bezig met minimaliseren van het risico op berengeurvlees bij niet gecastreerde vleesvarkens.
Genomic selection
Lorist verwacht de komende jaren nog veel meer vooruitgang te kunnen boeken met Genomic Selection. Met genomic selection is het mogelijk rechtstreeks de erfelijke aanleg te meten op basis van het DNA. Vooral voor kenmerken die pas laat in het leven van het varken meetbaar zijn, die zijn gerelateerd aan een bepaalde sekse of die een lage erfelijkheid hebben, is het mogelijk met genomic selection snellere genetische vooruitgang te boeken. Door het toepassen van genomic selection is de betrouwbaarheid van de fokwaarden van jonge mannelijke selectiekandidaten in de zeugenlijnen toegenomen met 16 tot 44 procent, laat dochterbedrijf Topigs weten.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ingrid Zieverink