Hebben uw varkens APP? Dit zijn de verliezen.
Schade afhankelijk van het ziektebeeld
De klinische verschijnselen ten gevolge van een App-infectie kunnen een acuut of chronisch verloop kennen.
De acute vorm kent een snel verloop en wordt gekenmerkt door het plots verschijnen van zieke dieren met een acute éénzijdige longontsteking en hoge koorts, moeilijke ademhaling, bloederig schuim uit de mond en neusgaten en hoge sterfte. In zeldzame gevallen kan ook een hyperacute vorm optreden, waarbij de dieren sterven vooraleer er longletsels zichtbaar zijn. De dieren sterven ten gevolge van de gifstoffen (toxines) die geproduceerd worden door de App bacteriën.
De chronische vorm kan op zichzelf voorkomen of kan ontstaan na het verdwijnen van de acute vorm. De dieren hebben een chronische hoest, verminderde eetlust en vertraagde groei en in het slachthuis zijn de typische pleuritis letsels zichtbaar. Pleuritis of longvlies- en borstvliesontsteking kan optreden uitsluitend ter hoogte van het longoppervlak, maar kan ook leiden tot verkleving van de long of delen van de long aan de borstwand.
De ernst van de kliniek en dus ook de omvang van de schade is enerzijds afhankelijk van het type App aanwezig op het bedrijf. Er bestaan 18 App subtypes, zogenaamde serotypes.1 Anderzijds zijn ook de aanwezigheid van uitlokkende factoren zoals een slecht klimaat, te hoge bezettingsgraad in de hokken, stressfactoren, niet all-in/all-out werken, aanwezigheid van co-infecties enzovoort bepalend voor de ernst van de ziekte.
De verliezen becijferd
Infecties met App zorgen voor grote verliezen. Op bedrijven met acute APP problemen zijn er grote economische verliezen ten gevolge van sterfte van vaak zware vleesvarkens. Bovendien kunnen ook de kosten voor medicijngebruik hoog oplopen. Op bedrijven met een chronisch ziekteverloop zorgen vooral de groeivertraging en verhoogde voederconversie voor een verhoogde productiekost op het varkensbedrijf zelf. Daarnaast zijn er bijkomende verliezen in het slachthuis door vergroeiing van de longen met het karkas. Dit zorgt voor een vertraging van het slachtproces, extra arbeid om de karkassen schoon te maken, extra slachtafval, een verlaagd karkasgewicht en een verminderde waarde van het karkas.
Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen2 bleek dat pleuritis de groei van vleesvarkens met 50 gram per dag kan verlagen. De economische schade voor de varkenshouder werd geschat op € 3,15 per aangetast varken. Voor het slachthuis bedroeg de economische schade € 1,42 per aangetast vleesvarken ten gevolge van de extra arbeid.
In een vergelijkbare studie uitgevoerd door de Universiteit van Cambridge3 bij ongeveer 95.000 slachtvarkens werd gemiddeld 3,3% meer sterfte genoteerd bij groepen met meer dan 10% pleuritis. Bovendien verhoogde de leeftijd bij slachten met 0,26 dagen per procent pleuritis in de groep en was er een verlies van 70 gram karkasgewicht per procent pleuritis ten gevolge van schade aan het karkas.
Bronnen
- Bossé et al. (2018). Proposal of serovars 17 and 18 of Actinobacillus pleuropneumoniae based on serological and genotypic analysis. Veterinary Microbiology, 217:1-6.
- Van der Peet – Schwering (2007). Pleuritis op vleesvarkensbedrijven, Wageningen UR, Animal Sciences Group rapport.
- Tucker et al. (2009). Pleurisy in pigs: Associated risk factors and impact on health, welfare and performance. BPEX report.