Column: We gaan weer verder stijgen met de varkensprijs
We beginnen vandaag eerst met het voorstel van Clemens Tönnies, een vaste prijs voor een half jaar. De afgelopen maanden hebben we een paar keer gezien hoe een vaste prijs werkte. Slachterijen en VEZG/ISN kwamen een vaste prijs overeen. Het leek even mooi, maar toen kwam er meer vraag naar varkens en had de varkensprijs in Duitsland kunnen stijgen. Dit gebeurde dus niet. Het voordeel lag twee keer bij de slachterijen en wekelijks werd 10 miljoen euro door de neus van varkenshouders in Duitsland en Nederland geboord. Dit was zeker vier weken het geval.
Een Duitser handelt nog met zijn varkens en geeft ze niet mee aan een handelaar
Dat Clemens nu een vaste prijs wil, is alleen in zijn belang, want het belang van de varkenshouder kent hij niet of hij moet er ook belang bij hebben. In Duitsland daalt het aantal varkens nog steeds en er liggen vergaande eisen op tafel waar de stallen in de toekomst aan moeten voldoen. Door nu een vaste prijs te garanderen, hoopt hij meer varkenshouders over de streep te trekken om zo straks voldoende varkens te krijgen. Dus het gaat om eigen belang.
Hetzelfde geldt voor het hebben van een vast contract voor de levering van de varkens. Slachterij weten zeker dat de varkens er komen en varkenshouders kunnen zien wat de gevolgen zijn voor Nederlandse prijs, en deze blijft ver achter bij de Duitse prijs.
Dan kom je nooit aan 2,37 euro. Afgelopen week zijn er meerdere koppels in Duitsland verkocht voor 2,38 euro. Hier gaan 5,60 euro per varken aan kosten af, maar er komt 5,28 euro aan ITW (Duitse Beter Leven) bij. Een Duitser handelt nog met zijn varkens en geeft ze niet mee aan een handelaar. Hij weet vooraf de te ontvangen prijs.
Voor de komende week verhoogt de Boerenvarkensprijs met 5 centen naar 2,42 euro, maar gaan de slachterijen volgen? Het lijkt erop van niet, zodat het gat met Duitsland weer groter wordt. De vraag naar varkens is er wel, maar ook nog niet overdadig. Het aanbod loopt wat terug en de export van varkens blijft rond de 20.000 dieren per week hangen. De vraag is nu, waarom stijgt dit aantal nu niet snel? Eerder hadden we veel piètrain varkens, gelten en borgen in de stallen liggen. Deze varkens waren uitermate geschikt voor de Duitse markt. De meeste varkens zoals Duroc, vaak ook nog beren, zijn minder geschikt voor deze markt: we worden dus gedwongen om met een veel lagere prijs genoegen te nemen. Misschien is het tijd voor andere raskeuzes.
In Duitsland is 2,38 euro de hoogste prijs. De varkens die afgelopen zaterdag werden aangeboden, waren binnen 10 minuten verkocht voor 2,38 euro. De vraag naar varkens is in Duitsland bijzonder goed en daarom verhoogde de VEZG afgelopen woensdag zijn notering met 5 centen naar 2,20 euro, en daar komen de bonussen nog overheen. Teleporc liet zijn notering afgelopen vrijdag stijgen met 6 centen naar 2,35 euro. Ook hier was er een vlotte handel.
Maar wat gaat er volgende week in Duitsland gebeuren en in de weken daarna? Voor aanstaande woensdag wordt rekening gehouden met minimaal 5 centen stijging en misschien zelfs meer. Voor de weken erna zal prijs regelmatig verder stijgen. In juni is er het EK-voetbal. We hebben het eerder gezien, dat dit een positieve invloed heeft op de varkensprijs en Duitsers rekenen erop dat ze meer gaan ontvangen dan de 2,50 euro van vorig jaar. De rest van Europa: Denemarken plus 3 centen, België plus 3 centen, Frankrijk plus 5 centen, Spanje plus 3 centen en Italië plus 0,3 cent.
100 euro per big lijkt weer binnen bereik te komen
De biggenprijs blijft verder omhooggaan. Zowel in Spanje als in Duitsland stijgt de biggenprijs 2 euro en dezelfde verhoging is er dus ook voor de Boerenbiggenprijs. Deze stijgt naar 85,50 euro. Het aanbod blijft in Nederland niks te royaal en de export trekt aan de biggen. De afgelopen week was dit ruim 105.000 biggen, wat overigens weinig afwijkt van vorig jaar. Voor de komende weken zal de biggenprijs verder blijven stijgen, zodat de 100 euro per big weer binnen bereik komt.