Verdere daling van de meeste grondstofprijzen
Goed nieuws voor de veehouders betekent slecht nieuws voor de akkerbouwers. Ook deze week zakt de notering voor tarwe verder weg. Was er vorige week nog sprake van een kleine stabilisering, daalden deze week opnieuw de tarwenoteringen op de Matif, aldus ABZ-Grondstroffen. De oogstverwachting van afgelopen Australische tarweoogst is nog iets omhoog bijgesteld. Ondertussen loopt de tarwe-export uit de Oekraïense diepzeehavens stevig door. In februari lagen de getallen 15 procent hoger dan in januari. Om toch nog iets prijs-ondersteunend te noemen wijst ABZ-Grondstoffen in haar weekoverzicht op enige weerschade aan Indiase tarwe. India is een van de grootste tarweproducenten ter wereld, bijna de gehele opbrengst is voor interne consumptie.
Maïs
Anders dan tarwe blijft maïs hangen rond de huidige lage niveaus. Wel wordt voor de Nederlandse afnemers Frans/Belgische maïs per truck interessanter dan mais aangevoerd door grote boten. Nederland is nog steeds een goedkope locatie voor maïs, maar het is de vraag of dit zo blijft. Daarbij wijst ABZ-Grondstoffen op potentiële vraag uit Zuid-Europa en Chinese maïsaankopen in Oekraïne. In het tweede kwartaal komt de Argentijnse maïs op de wereldmarkt en dit gaat extra exportdruk geven.
Eiwitten
Na een korte rally naar boven kon de prijs van sojaschroot op Chicago de hogere prijs toch niet vasthouden. Met stijgende premies lijkt er vooral voor de oude oogst nog genoeg vraag te zijn en dit houdt de prijzen hoog. De nieuwe oogst is voor fondsen geen reden om shorts af te dekken. Bovendien lijkt er meer dan voldoende soja en sojaschroot beschikbaar te komen. Het gaat interessant worden met welk cijfer de USDA komt voor de Braziliaanse soja-oogst. De verwachtingen liggen nog steeds tussen de 145 en 155 miljoen ton, wat een behoorlijk verschil is. In het meest optimistische scenario heeft Brazilië in het vierde kwartaal minder te exporteren en wordt het groeiseizoen in Amerika meer van belang. Ook met een opbrengst van 150 miljoen ton soja valt deze nog behoorlijk lager uit dan de 162 miljoen ton van vorig jaar. Belangrijke tegenhanger is Argentinië, daar verdubbelt de oogst ten opzichte van vorig jaar en wordt de 25 miljoen ton naar verwachting groter. Volgens ABZ-Grondstoffen is zonnepitschroot nog steeds interessant ten opzichte van raapzaadschroot. De oude raapoogst loopt omhoog. Verder zijn er zorgen over de aanvoer van raapzaad, die behoorlijk lager ligt dan vorig jaar. De oorzaak hiervan moet gezocht worden in Australië. Zij beschikken over minder raapzaad om te exporteren.
Bijproducten
De daling van de sojahullenprijzen zet door. Met de goede Argentijnse oogst voor de deur en dalende prijzen van andere bijproducten gaan de prijzen hard omlaag. Tarwegries daalt ook verder, en gaat richting historische niveaus. Het minst hard daalt de bietenpulp, er is weinig aanbod vanuit de oude oogst. In lijn met andere bijproducten dalen palmpitschilfers mee.