Column: Duitse slachterijen zetten rem op varkensprijs uit angst voor een te snelle 2,50 euro
De Nederlandse slachterijen verhogen hun varkensprijs zeer mondjesmaat. De afgelopen week met slechts 3 centen. Het verschil met de Duitse prijs is daarmee de afgelopen twee maanden met 10 centen gestegen.
Duitsland heeft niet verhoogd en de Nederlandse slachterijen gaan dat vermoedelijk ook niet doen
De vraag is: hoe is het mogelijk dat ze hiermee weg komen? Het antwoord is niet zo moeilijk. We produceren voldoende varkens voor de Nederlandse slachterijen. Afgelopen week weer boven de 300.000 varkens en daarmee zorgen we ervoor dat ze niet meer hoeven te betalen dan dat ze nu doen. Voor de komende week zal daar weinig verandering in komen. Duitsland heeft afgelopen woensdag niet verhoogd en dat gaan de Nederlandse slachterijen vermoedelijk ook niet doen.
Voor de Boerenvarkensprijs is er dus geen enkele aanleiding om de prijs verder te verhogen en kunnen we slechts onveranderd noteren op 2,42 euro. Op de Duitse markt is het toch iets anders. De vraag naar varkens is en blijft hoog, maar de slachterijen vinden het onverantwoord om wekelijks te gaan verhogen. Anders gaan ze wel heel snel op de verwachte 2,50 euro voor deze zomer uitkomen.
Dit werd ook bij de Teleporc begrepen en daar bleef de notering dus zowel op dinsdag als op de vrijdag op 2,35 euro steken. Dinsdag was het aantal verkochte varkens nog laag, omdat vele aanbieders nog uitgingen van hogere prijzen. Vrijdag was echter ook hier het besef gekomen dat dit er even niet inzat en werden acht van de negen partijen verkocht. Op de marktplaats naast Teleporc daalde de prijs met 5 centen van 2,38 euro naar 2,33 euro. Hiermee is de tendens van hoger, hoger en hoger voor nu even verdwenen. Voor nu even een pas op de plaats. De vraag naar varkens blijft goed, maar niet tegen hogere prijzen.
Ik noemde even 2,50 euro. Dat is de hoogste prijs van vorig jaar en deze wordt ook voor dit jaar in Duitsland verwacht. Duitsers geven ook aan dat ze deze prijs hard nodig hebben door alle gestegen kosten. We zullen zien of het gehaald wordt. De ISN heeft nog 30 centen te gaan. In navolging van Duitsland verhoogden ook de Belgen hun varkensprijs niet. De Denen hielden hun notering eveneens op onveranderd, maar de Fransen verhoogden hun notering met 6 centen en komen hiermee al 23 centen boven de notering van 1 januari uit. Deze stond echter ook 60 centen lager dan de hoogste notering van vorig jaar. Spanje weet zijn notering voor de zesde keer op rij te verhogen: al doen ze dit elke keer met ongeveer 3 centen. In Italië blijven de stappen met elke keer plus 0,3 cent behoorlijk kleiner.
Duitsland hield de biggenprijs in navolging van de varkensprijs op onveranderd
Op de biggenmarkt blijft de prijs oplopen en ook de toeslagen stijgen. Als ik de handelaren mag geloven, lopen de toeslagen in het noorden harder op dan in het zuiden. Duitsland hield de biggenprijs in navolging van de varkensprijs op onveranderd, maar ook hier hoor je dat de toeslagen wel oplopen. Spanje doet 2 euro bij de notering. De biggenmarkt is en blijft een vraagmarkt en we kunnen met zijn allen wel roepen: ‘ze worden te duur’, maar als we van mening zijn dat ze te duur worden, moeten we de stal leeg laten. Voor de meesten onder ons is dat geen optie. Dus we doen gewoon mee in de 'misère' en klagen dat het niet kan. De Boerenvarkensprijs zorgt ervoor dat er nog een extra reden tot klagen is en verhoogt haar notering met 2 euro naar 87,50 euro