Europees Parlement wil uitstoot van veehouderij aan banden leggen, net zoals bij industrie
Varkenshouderijen met meer dan 1160 vleesvarkens, of met meer dan 700 zeugen zullen onder deze wet vallen, net als pluimveehouderijen met meer dan 21.400 leghennen of met meer dan 40.000 vleeskuikens. Voor die bedrijven zullen, net als voor industrie, emissieniveaus worden vastgesteld.
Biologische en extensive varkenshouderijen vallen niet onder de richtlijn, omdat de varkens daar een groot deel van het jaar buiten kunnen rondlopen.
Ook zullen burgers meer inzage krijgen in de vergunningen voor industrie en veehouderij. Dat moet de transparantie voor het publiek vergroten. Boeren die zich niet aan de regels houden, kunnen boetes krijgen van minimaal 3 procent van hun jaarlijkse omzet. Ook burgers moeten vergoeding kunnen eisen voor schade aan hun gezondheid.
Over drie jaar volgt een evaluatie van de herziene richtlijn. Dan wil de Europese Commissie kijken of er verdere stappen genomen moeten worden op het gebied van uitstoot van veehouderijen, en dan zou de rundveesector ook opgenomen kunnen worden. Dan wil de Commissie ook kijken of de maatregelen ook moeten gaan gelden voor producenten buiten de EU, die naar de EU importeren.
De herziening van de richtlijn treedt nog niet in werking. Op dit moment heeft enkel het Europees Parlement hierover gestemd. De lidstaten moeten daar ook nog goedkeuring aan geven. Als dat gebeurt, hebben lidstaten nog 22 maanden om de herziene richtlijn in hun nationale wetgeving op te nemen.
Livestock units
De richtlijn spreekt niet van aantallen dieren, maar van livestock units (LSU). De richtlijn gaat gelden voor varkenshouderijen met meer dan 350 LSU, voor leghennenbedrijven met meer dan 300 LSU of vleeskuikenbedrijven met meer dan 280 LSU. Voor gemengde bedrijven geldt een ondergrens van 380 LSU.
Een big van minder dan 20 kilo geldt als 0,027 LSU.
Een zeug van 50 kilo of meer geldt als 0,5 LSU.
Andere varkens gelden als 0,3 LSU.
Een vleeskuiken is 0,007 LSU.
Een leghen is 0,14 LSU.