Dalend aantal Europese AVP-besmettingen in februari
In de maand februari 2024 werden ‘slechts’ 14 nieuwe AVP-uitbraken op boerenbedrijfjes in Europa vastgesteld. Het betrof voornamelijk uitbraken op kleine bedrijven. Alleen bij de uitbraak in Griekenland betrof het een bedrijf met circa 500 varkens. Roemenië meldde 7 uitbraken, Servië en Noord-Macedonië elk 2 en Bosnië en Herzegovina en Oekraïne elk 1.
Wilde zwijnen
In de verslagperiode februari 2024 werd voor het eerst AVP vastgesteld in Albanië. Daar werden drie met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen nabij de grens met Kosovo en Noord-Macedonië. In Duitsland werd het AVP-virus afgelopen maand ontdekt bij 30 wilde zwijnen, voornamelijk in de regio Bautzen (25) in Saksen. De andere AVP-gevallen werden vastgesteld in het gebied rond Görlitz (Saksen), nabij de grens met Polen.
Hoogste aantallen
Volgens het Radar Bulletin van de FLI werden in februari in totaal 889 AVP-besmettingen bij wilde zwijnen in Europa vastgesteld. In december 2023 waren dat er 920 en in januari 2024 1.023. Het hoogste aantal AVP-gevallen in februari 2024 werd gemeld door Polen (257), gevolgd door Italië (137), Letland (122), Litouwen (71) en Noord-Macedonië (69). Voor Italië kwamen de meldingen opnieuw uit het noorden van het land (Ligurië 42, Lombardije 42, Piëmonte 32 en Emilia-Romagna 21).
Herintroductie
In Albanië werd afgelopen maand voor het eerst AVP bij wilde zwijnen vastgesteld. Vanwege de nabijheid van de epidemie in Noord-Macedonië is deze introductie waarschijnlijk het gevolg van migrerende wilde zwijnen. Dit in combinatie met de ontdekkingen in Griekenland doet vrezen voor een herintroductie van het AVP-virus bij wilde zwijnen in deze landen.
Zuidoost-Europa
Het aantal uitbraken van gedomesticeerde varkens in Europa stabiliseert zich op een relatief laag niveau, waarschijnlijk ook als gevolg van seizoensfactoren. Zo werd in december 2023 het virus aangetroffen op 33 bedrijven, in januari 2024 op 41 bedrijven en in februari 2024 op 14 bedrijfjes, waarvan 7 in Roemenië. Het betreft dus allemaal bedrijfjes in Zuidoost-Europa.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Friedrich-Loeffler-Institut