Voedergrondstoffen nog steeds relatief goedkoop
Begin deze week liepen de noteringen van de tarwemarkt iets op, maar er was al snel sprake van een neerwaartse correctie. Volgens ABZGrondstoffen lijkt de korte stijging vooral veroorzaakt door indekkingen van zogenaamde ‘short posities’. Het gat tussen oude tarwe-oogst en de nieuwe oogst wordt momenteel alleen maar groter. Wat betreft de oude oogst is er sprake van hele ruime voorraden. Echter zijn er voor de nieuwe oogst vooral zorgen over de situatie in Frankrijk, het blijft daar te nat. Het aanhoudend natte weer zorgde afgelopen najaar eerst voor minder inzaai van wintertarwe en nu voor matige condities van de wintertarwe. Ook de inzaai van Franse zomergerst loopt sterk achter. In andere delen van Europa ziet de situatie er veel beter uit. In zowel de VS, Rusland als Oekraïne zijn gewascondities van wintertarwe gemiddeld goed te noemen. Er is ook voldoende aanbod van gerst. De notering hiervan beweegt mee met die van de tarwe. CIF-maïs is momenteel meer ondersteund, de verkoopdruk vanuit Oekraïne is even weg. In de franco Zuid-Nederlandse markt bestaat er nog steeds druk vanuit Frankrijk. Maïs is momenteel relatief duur ten opzichte van tarwe.
Eiwitten
Het vorige week gepubliceerde USDA-rapport vermeldde een nagenoeg ongewijzigde sojaproductie voor Brazilië van 155 miljoen ton. Dit is een hogere verwachting dan die van andere analisten. De USDA verhoogde wel de Chinese import, maar alsnog zit soja richting de zomer in een ruime jas met een verwachte grote oogst in Zuid-Amerika. De markt aan de voorkant is vrij krap, maar desondanks dalen de termijnprijzen. Het aanbod aan raapzaadschroot is heel krap te noemen en dit zorgt voor hogere prijzen. Tegenvallende importen laten de prijzen van raapzaad oplopen. Volgens het team van ABZGrondstoffen zet dit de crushmarge onder druk. Gevolg is dat er minder raapzaad wordt gecrusht. Raapzaadschroot is relatief duur te noemen ten opzichte van vooral zonnepitschroot en ook sojaschroot. Dit zal het verbruik gaan drukken en dat kan zorgen voor enige ontspanning. Er is voldoende aanbod aan zonnepitschroot. Zowel LP/MP als HP zijn heel competitief geprijsd. De goede vraag zorgt er wel voor dat er geen verdere daling zal plaatsvinden.
Bijproducten
De prijzen van sojahullen blijven verder dalen. Dit onder druk van de aankomende grote Argentijnse oogst. Dit zorgt ervoor dat sojahullen voor het eerst sinds lange tijd weer relatief goedkoop worden aangeboden. Palmpitschilfers zijn aan de voorkant krap met weinig aanvoer. Tarwegries lijkt na de forse dalingen van de afgelopen maanden nu een bodem te hebben bereikt en veerde afgelopen week iets op.