Rabobank bezorgd wegvallen productschappen
Als die kennis en open innovatie in het gedrang raken, kan dat gevolgen hebben voor de voorstaande positie van de Nederlandse agrosector. Dit zei Ruud Huinre, directeur Food & Agri van de Rabobank, in Utrecht tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van landbouwjournalisten (NVLJ) en de Rabobank.
Huirne liet zich niet verleiden tot een uitspraak over het besluit om de productschappen op te heffen. Hij zei het wel te betreuren dat de functie van de schappen straks weg. Daarmee kan ook het open karakter van informatie wegvallen. Als voorbeeld verwees hij naar het openbare systeem GMP+, waarmee de kwaliteit van diervoeders wordt geborgd. Het systeem is nu nog ondergebracht bij het Productschap voor Diervoeders.
Het succes in Nederland blijft niet ongemerkt: het gaat nu richting een Europese aanpak. En ook Chinese producenten zouden overwegen om zich bij deze aanpak aan te sluiten. Voor de financiering van innovaties - waarvoor in veel gevallen geld beschikbaar kwam via de productschappen - trekt de Rijksoverheid zich verder terug.
Nieuwe rollen op dit terrein lijken weggelegd voor de Europese Unie en de diverse provincies. De laatste hebben meestal ontwikkelingsmaatschappijen van waaruit onder meer innovaties en duurzaamheid worden gestimuleerd, aldus Huirne.