Voerwinstprognose vergelijkt varkensbedrijf met gemiddelde voerwinst varkenshouderij
„Elke maand even de vinger aan de pols met de Voerwinstprognose. Hoe doe ik het ten opzichte van een gestandaardiseerd bedrijf? Gaat het goed of moet ik bijsturen? En wat zijn de marktvooruitzichten voor het komende halfjaar? Varkenshouders waarderen deze vorm van benchmarking”, zegt adviseur Financieel Management Rafke Cleutjens.
Halfjaarprognose
Er wordt naast de gemiddelde voerwinst ook een prognose afgegeven voor de marktontwikkelingen voor minimaal de komende zes maanden. Die is volgens DLV Advies gebaseerd op de kennis van adviseurs uit verschillende schakels in de keten. De prognose wordt elke maand opnieuw getoetst, waarbij de dan geldende maand wordt gepubliceerd en de periode daarna wordt bijgesteld. Na afloop van het jaar wordt de Voerwinstprognose definitief gemaakt.
De maandelijkse Voerwinstprognose verschaft daarnaast overzichtelijke grafieken en marktinformatie over de ontwikkeling van vleesprijzen, biggenprijzen en voerprijzen. Dat stelt varkenshouders in staat om bijtijds te anticiperen op signalen vanuit de markt. Rafke: „Met de Voerwinstprognose weet je welke kant de markt op beweegt en of je daar eventueel op in moet én wil springen.”
Saldo-analyse
Varkenshouders kunnen met de Voerwinstprognose hun eigen voerwinstcijfer vergelijken met dat van een gemiddeld bedrijf. Ze kunnen zien of ze beter of slechter presteren en hier vervolgens hun bedrijfsmanagement op aanpassen. „Een saldo-analyse kan in dat geval inzicht geven waar het ‘lek’ zit”, legt Rafke uit. „Zijn de voerkosten te hoog, blijven de technische kengetallen achter of ontvang je geen marktconforme opbrengstprijs/biggenprijs?”
De saldo-analyse is het verlengstuk van de Voerwinstprognose. Bij een saldo-analyse worden de eigen cijfers wél vergeleken met die van vergelijkbare concepten of voor droog- of brijvoer. Volgens het adviesbureau blijkt uit een gebruikersenquête dat varkenshouders meerdere redenen hebben om de Voerwinstprognose te gebruiken. Uiteraard voor vergelijking met het sectorgemiddelde en toetsen waar hij of zij staat, maar ook om de jaarprognoses te volgen en die langs het eigen bedrijf te leggen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: DLV Advies