“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
Direct verbetering!
Bij een tweetal vleesvarkenshouders werden proeven gestart met aangepaste voeders. Naast een optimale mineralenbalans werd 100% van het vitamine D3 gehalte in de startfase vervangen door Hy-D, een twee tot drie keer beter opneembare vorm van vitamine D.
Het stalbeeld veranderde hierna direct. Zo zag ook nutritionist Ronald van Kol: “Als nutritionist kom ik graag in de stal om te zien hoe onze visie op papier, in de stal uitpakt. Na een ronde door de stal viel direct op dat de stramheid nagenoeg verdwenen was. Om onze vermoedens te bevestigen, zijn we uitgebreid bloedonderzoek gestart om de gehaltes zwart op wit te krijgen.”
Hogere gehaltes
Uit de resultaten bleek duidelijk dat de vernieuwde aanpak effect had. “De 25-OH-vitamine D gehaltes in het bloed waren als gevolg van deze aanpassing in de startfase significant toegenomen ten opzichte van de controlegroep, wat onmiddellijk het verschil verklaarde”, aldus van Kol. Uit nieuwe inzichten van DSM-Firmenich blijkt dat het verder verhogen van het 25-OH-vitamine D-gehalte in het bloed van zwaardere vleesvarkens, een positieve bijdrage kan leveren. Ronald van Kol: “We voeren samen met kennispartner DSM-Firmenich al ruim 5 jaar onderzoek uit met Hy-D en binnenkort starten we met een vervolgonderzoek op praktijkbedrijven. We zijn benieuwd hoe dit uit gaat pakken!”
De verschillen
Zowel Hy-D al vitamine D hebben een positief effect op het verhogen van de calciumopname uit de darm, maar voordat vitamine D een effect heeft op de calciumopname, dient het eerst ter hoogte van de lever “geactiveerd” te worden. Dit wil zeggen omgezet tot 25-OH-Vitamine D3. En die omzetting wil in de praktijk niet altijd even vlot lukken.
“Uit de humane geneeskunde leerden we ook dat, om een positief effect te hebben op immuniteit en spierontwikkeling, gehaltes rond 30 nanogram per milliliter te laag zijn en we moeten streven naar 50 tot 60 nanogram per milliliter.”
Ronald van Kol
Rovimix Hy-D bestaat uit 25-OH-vitamine D en dus hoeft er ter hoogte van de lever geen omzetting meer plaats te vinden. Hy-D wordt gemakkelijk en snel geabsorbeerd via de darmwand en komt zonder omzetting onmiddellijk in het bloed terecht, hieruit heeft het onmiddellijk effect op de calciumopname uit de darm!
Meer Hy-D!
Dat voldoende 25-OH-vitamine D in het bloed belangrijk is, blijkt ook uit recent onderzoek. Een gezond varken moet, voor een gezonde botontwikkeling en om stramheid tegen te gaan, namelijk over minimaal 30 nanogram Hy.D of 25-OH-Vitamine D per milliliter beschikken. Van Kol: “Uit de humane geneeskunde leerden we ook dat, om een positief effect te hebben op immuniteit en spierontwikkeling, gehaltes rond 30 nanogram per milliliter te laag zijn en we moeten streven naar 50 tot 60 nanogram per milliliter.”
En nu?
Van Kol: “De duidelijke resultaten uit de praktijkproeven in combinatie met de visie vanuit DSM maakt dat we in onze startvoeders overgaan op 100% Hy-D (0.050 mg 25-OH-Vitamine D3 per kg voer) De hogere behoeftes van tegenwoordig vragen namelijk om meer inhoud met dezelfde hap voer. In de komende periode gaan we middels praktijkonderzoek kijken naar de effecten van Hy-D in het verdere vleesvarkenstraject!”
Tekst: Ronald van Kol
Beeld: Voergroep Zuid
Bron: Voergroep Zuid