ACM: Vion gaat contracten met varkenshouders niet meer eenzijdig wijzigen
Het besluit van ACM betekent dat Vion een contract niet meer mag aanpassen zonder instemming van de varkenshouder. Daarnaast hebben boeren de mogelijkheid om niet akkoord te gaan met een nieuw contract, zonder de mogelijkheid dat Vion de overeenkomst per direct beëindigt. Varkenshouders die niet akkoord gaan met het nieuwe voor te leggen contract hoeven zich niet te houden aan de opzegtermijn van een jaar. Vion is zelf wel nog gebonden aan die opzegtermijn. ACM is van mening dat deze toezegging de onderhandelingspositie van de varkenshouder sterker maakt.
De toezegging komt voort uit een onderzoek van ACM naar Vion. Dit werd vorig jaar ingesteld naar aanleiding van klachten die de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft ingediend over de contracten van Good Farming Balance. ACM concludeerde toen dat de bepalingen op gespannen voet staan met de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen (Wet OHP Landbouw).
Drie klachten
De POV diende in totaal drie klachten in. Twee klachten daarvan zijn meegenomen in het toezeggingsbesluit. Onder varkenshouders is de zorg geuit dat compensatie geen deel uitmaakt van het toezeggingsbesluit. De ACM wijst erop dat de civiele rechter of de Geschillencommissie hiervoor de aangewezen route is. De derde klacht van POV gaat over berekening van de nabetaling aan varkenshouders. Deze klacht heeft de ACM afgewezen, omdat de ACM geen aanknopingspunt ziet voor oneerlijke handelspraktijken.
Aanpassing PIG-mandje
Vion meldt zelf dat het op eigen initiatief het Prijs Index Garantiesysteem (PIG) binnen de Good Farming Balance-keten aanpast, om zo beter aan te kunnen sluiten bij de huidige marktsituatie. Zo vervalt de maximering van de nabetaling en betaalt Vion een voorschotbetaling van 0,5 cent per kilo voor elk geleverd vleesvarken over de eerste zes maanden.
Daarnaast past Vion op eigen initiatief in de overeenkomst de samenstelling van het PIG-mandje aan om beter aan te sluiten bij de huidige marktsituatie, vervalt de maximering van de nabetaling en betaalt Vion een voorschotbetaling van 0,5 cent per kilo voor elk geleverd vleesvarken over de eerste zes maanden.
De leveranciers van Vion worden hierover persoonlijk geïnformeerd. Circa 75 procent van de leveranciers van de varkens worden afgezet binnen het Good Farming Balance-concept.