Vrij Nederland: Toezicht varkenshouderij faalt
Een verslaggever van het blad is op stap gegaan met milieu-inspecteur Sander Leenders en bezocht een varkenshouderij in het Brabantse Lierop.
Een citaal uit het artikel:
Leenders controleert of veehouders zich aan alle milieuregels houden. Vandaag onderwerpt hij Driessen Vleesvarkens aan zijn kritische blik. Meer dan zesduizend varkens staan hier op stal. In vierenhalve maand worden ze vetgemest tot ze een dikke negentig kilo wegen en klaar zijn voor de slacht.
Samen schijten en pissen de dieren een hoeveelheid mest bij elkaar die de boer jaarlijks een kwart miljoen euro kost om af te voeren. Drie luchtwassers moeten zorgen dat er niet te veel ammoniak neerslaat op de enkele kilometers verderop gelegen Strabrechtse Heide en Groote Peel. Veel plaatsen in Brabant krijgen tot vijf keer te veel stikstof in de vorm van ammoniak te verstouwen, met fatale gevolgen voor de biodiversiteit. Ook elders in Nederland daalt veel meer stikstof op de natuur neer dan zeldzame planten en dieren kunnen verdragen. Daarom moet elke grote varkensboer die nieuwe stallen bouwt tegenwoordig zijn lucht schoonwassen.
Niet alleen door de aanslag op de natuur staat de intensieve veehouderij in een slecht daglicht. Steeds meer burgers vinden het onverdraaglijk dat duizenden dieren op een klein oppervlak bij elkaar staan en nooit meer de buitenlucht mogen opsnuiven. In antwoord op dit maatschappelijk onbehagen is in Den Haag de afgelopen jaren een vloed aan plannen en regels bedacht om boeren de natuur minder te laten belasten en te zorgen dat het Nederlandse vee een goed leven heeft. Maar op twee cruciale onderdelen van dat beleid gaat het nog lang niet goed, concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat deze week uitkomt: dierenwelzijn en de uitstoot van ammoniak.
Tot zover een deel van het artikel. Het gehele artikel is hier te lezen.
Tekst: Vrij Nederland: Toezicht varkenshouderij faalt