‘Juist in goed jaar ambities langere termijn kritisch in ogenschouw nemen’
Het jaar 2023 was voor de varkenssector een historisch goed jaar. Vooral voor de zeugenhouderij, die realiseerde een zeer hoge voerwinst. De voerwinst in de vleesvarkenshouderij kwam minder hoog uit, maar evengoed boven het langjarig gemiddelde per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dit signaleert Remco Janssen, bedrijfsadviseur bij ABAB. Zo daalde de voerkosten fors en ook de energiekosten zijn terug op het oude niveau. Echter namen de mestafzetkosten juist toe. In het afgelopen jaar hebben de varkenshouders ongetwijfeld geld verdiend, maar de vraag is of het ook genoeg is. Volgens ABAB is het juist in een goed jaar belangrijk om het behaalde resultaat af te zetten tegen de ambities voor de langere termijn.
Ambitie lange termijn
Varkenshouders dienen zich dus de vraag te stellen wat hun ambitie is voor de lange termijn. Een aspect dat daarbij een grote rol speelt vormen de grote investeringen en uitdagingen waarop de varkenshouders een antwoord moeten hebben. Zo moeten bedrijven die deelnemen aan het Beter Leven concept fors investeren om aan de strengere eisen te kunnen blijven voldoen. Vanuit de politiek is er geen duidelijk uitgesproken visie over de toekomst van de veehouderij. Een voorspelbaar politiek klimaat is gewenst. Volgens ABAB is wel duidelijk dat een dierwaardige veehouderij een belangrijk speerpunt blijft de komende jaren. De sector zal moeten blijven investeren om draagvlak te behouden. Communicatie blijft daarbij het sleutelwoord, en innoveren vormt het sleutelwoord. ABAB verwacht dat vanuit bancair oogpunt het aspect duurzaamheid een even groot speerpunt wordt als rendement de komende jaren.
Sparen
Varkenshouders krijgen van ABAB het advies om een deel van de winst opzij te zetten als overbrugging van mogelijke toekomstige slechte perioden. Na een goed jaar 2023 is het jaar 2024 op het gebied van rendement ook goed van start gegaan. Voorlopig zijn er geen tekenen die erop wijzen dat 2024 financieel gezien geen goed jaar wordt voor de varkenshouderij, maar niets is onvoorspelbaar. Zo blijft ook de mestmarkt voor 2024 is onzeker. Een belangrijk advies: blijft sparen voor mindere jaren. De piek is hoog, maar de afgelopen jaren hebben bewezen dat de dalen eveneens diep kunnen zijn.
Fiscale druk beperken
Een ander belangrijk aspect is de toenemende fiscale druk op varkensbedrijven. Ondernemers beschikken over steeds minder knoppen om de fiscale druk te beperken. Juist in een markt met hoge pieken en diepe dalen vormt het opvangen van de fiscale druk een steeds grotere uitdaging. Een systeem dat hier deels op inspeelt is volgens ABAB de kostprijs plus systematiek van het Beter Leven Keurmerk. Met een kostprijs plus systematiek komen piek en dal meer in evenwicht. Dit model kan mogelijk ook investeringen op het gebied van dierenwelzijn gemakkelijker compenseren en bedrijven belonen die experimenteren en investeren in de toekomst.