Noteringen granen voorbij dieptepunt
De graanmarkten schijnen hun dieptepunt voorbij te zijn. Zowel tarwe, gerst als de mais noteren deze week (iets) hoger dan vorige week. Vooral de maïsmarkt is duidelijk stijgende. Waar aan het begin van het jaar nog sprake was van veel Oekraïense verkoopdruk met recordcijfers voor Oekraïense export, neemt deze druk nu af. Begin van dit jaar waren ook de Franse maïsprijzen hard gedaald door tegenvallende export, maar ook die zitten nu weer duidelijk in de lift. ABZGrondstoffen constateert dat maïs hiermee momenteel het duurste graan is. De tarwemarkt is ook vaster, het rekent maximaal ten opzichte van maïs. Fondsen hadden grote short posities opgebouwd. Met de weer toenemende onrust in het Zwarte Zeegebied en ook de matige gewascondities in Frankrijk doen fondsen aan short covering wat de markt opdrijft. De Europese tarwebalans is nog steeds ruim, wat de stijgingspotentie wel beperkt. Gerst beweegt, zoals meestal, mee met tarwe.
Eiwitten
Volgens ABZGrondstoffen lijkt bij soja de fysieke krapte aan de voorkant minder te worden. Daarmee dalen ook de premies aan de voorkant. Daarentegen laat Chicago soja juist een prijsstijging zien. Dit lijkt vooral fonds gedreven te zijn, die zijn een stuk van hun short posities aan het indekken. Tegenover het ruime soja-aanbod staat een zeer krappe markt van raapzaadschroot, met verder stijgende prijzen tot gevolg. Het is momenteel een relatief erg dure grondstof. Dit kan leiden tot minder vraag wat dan weer zorgt voor ontspanning op de markt, maar op dit moment regeert de krapte nog. Na een wekenlange daling stijgt nu de prijs van zonnepitschroot HP en MP nu duidelijk. Belangrijkste aanjager is de dreigende importheffing op Russische oliezaden. Er komt veel zonnepitschroot HP vanuit Rusland naar Noordwest-Europa. Daarnaast heeft China afgelopen weken veel zonnepitschroot HP in Oekraïne gekocht. Dit zorgt voor minder verkoopdruk vanuit Oekraïne naar onze regio. Zonnepitschroot blijft nog steeds scherp geprijsd ten opzichte van raapzaadschroot. Zonnepitschroot LP is er ruim voldoende, deze prijzen blijven stabiel.
Bijproducten
De prijs van sojahullen is verder gedaald. ABZGrondstoffen betitelt ze nu als heel scherp geprijsd. Argentinië zoekt vraag voor hun grote oogst. Palmpitschilfers daarentegen stijgen sterk in prijs. Het aanbod voor de komende maanden is heel beperkt, er komen weinig zeeboten binnen. Maandenlang was er een ruim aanbod van tarwegries met continu dalende prijzen. Inmiddels is dit aanbod opgedroogd en dat zorgt weer voor stijgende prijzen. Er is nog steeds sprake van een ruim voldoende aanbod van bietenpulp, dit drukt de prijzen.