Column: De varkensmarkt kabbelt verder
De varkensmarkt staat vast op zijn plaats. De verwachte paassprint blijft uit. Pasen is te vroeg en het is nauwelijks mooi weer. Dit maakt het dat de eerdere hogere verwachtingen even een pas op zijn plaats moeten maken.
Overgrote meerderheid van de Nederlandse varkenshouders neemt genoegen met deze lagere prijs
Dit is vooral te zien aan de Duitse Teleporc die vrijdag 2 centen daalde, nadat er dinsdag al 3 centen waren afgegaan. Hiermee komt ze op plus 7 cent boven de Duitse ISN wat als redelijk normaal wordt gezien. De Nederlandse markt blijft ver achter op de Duitse markt en daar gaat de komende weken ook geen verandering in komen. De oorzaak is tweeledig, met 295.000 varkens aan de haak blijft het aanbod in Nederland op peil en met slechts 18.400 varkens op export neemt dus de overgrote meerderheid van de Nederlandse varkenshouders genoegen met deze lagere prijs.
De Nederlandse slachterijen hebben hun varkensprijs de afgelopen week laten staan en dat zal dus ook komende week zo zijn. Helaas, en dat geldt ook voor de Boerenvarkensprijs, een pas op de plaats. Onveranderd dus op 2,42 euro.
Duitsland had ook geen trek meer in de duurdere varkens die er via marktplaats werden verhandeld, dus is deze handel nagenoeg stil komen te liggen. De laatste partij is op 18 maart verhandeld voor 2,31 euro en na die tijd was er ook geen aanbod meer. Rust dus, wachtend op Pasen en op mooi voorjaarsweer, misschien kunnen we dan weer verder omhoog. De rust was al terug op de Europese markt en dat blijft de komende week ook zo. De verhogingen zijn maar minimaal: Frankrijk plus 0,3 cent, Spanje plus 1,2 cent en Italië plus 4 centen. Rust dus, maar nog steeds iets omhoog en dat is ook de tendens in Europa.
In Nederland is het aanbod in evenwicht met de vraag naar biggen
De biggenmarkt is nog niet stabiel, wat eigenlijk vorige week al wel werd verwacht. Spanje vraagt nog steeds grote aantallen biggen en wil er een hogere prijs voor betalen: een verhoging van 1,50 euro. Duitsland houdt door de stabiele varkensprijs ook zijn biggenprijs stabiel, maar er is in Duitsland nog steeds vraag en dit heeft een positieve werking op de toeslagen in Duitsland. In Nederland is het aanbod in evenwicht met de vraag en wat de laatste maanden nauwelijks gebeurde was dat een koppel biggen werd aangeboden die direct weg moest. De biggenmarkt verandert een klein beetje naar de positieve kant en daarom verhoogt de Boerenbiggenprijs zijn notering met 1 euro naar 89,50 euro. Of er voor Pasen nog een plus in zit, is de vraag. Daar komt volgende week antwoord op.