Economische onzekerheden en regen van invloed op grondstoffen
Afgelopen donderdag heeft het Amerikaans landbouwministerie USDA de inzaaicijfers en exportcijfers voor de VS gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de voorraden maïs en het ingezaaide areaal kleiner zijn dan verwacht. Bij tarwe is de actuele voorraad en ingezaaide areaal juist groter dan verwacht. Verder zaten er geen grote verrassingen in de deze USDA-publicatie. De CME-beurs steeg in een reactie lichtelijk met enkele dollars. Het aandeel wintertarwe in de VS met een goede/excellente oogstverwachting is gestegen van 50 procent naar 56 procent.
Aanhoudende regen in Frankrijk zorgt nog steeds voor belemmering bij het inzaaien van zomertarwe en zomergerst. Om de oogst enigszins een succes te laten worden moet de tarwe begin april in de grond zitten. Het is de komende weken aankijken wat de Fransen werkelijk voor elkaar kunnen krijgen. De inzaai van zomergerst zit momenteel op 82 procent. In voorgaande jaren zou nu al 100 procent zijn ingezaaid. De gewasconditie van de wintergerst zit op 67 procent als zeer goed, afgelopen jaar was dit 93 procent.
Eiwitten
Het USDA-rapport memoreert van een groter areaal sojabonen dan eerder verwacht. In de huidige markt is het in de VS interessanter om sojabonen te planten dan maïs. Dat komt volgens ABZ-Grondstoffen duidelijk naar voren in de actuele cijfers. De VS-export valt lager uit dan afgelopen jaren. Dit maakt de wereldwijde eindvoorraad groter. De afgelopen dagen zagen ze bij ABZ-Grondstoffen de prijs van sojabonen licht dalen. In de loop van april worden maïs en sojabonen weer ingezaaid. De omstandigheden lijken zich gunstig te ontwikkelen voor een vlotte inzaai met een drogere periode de komende weken. De raapzaadschrootmarkt blijft krap tot aan de nieuwe oogst. De afgelopen weken was het aanbod krapper, dit komt voornamelijk door de kortere (paas-)werkweek.
Bijproducten
De tarwegriesprijzen liepen de afgelopen dagen iets voor op de lopende maand. De reden is een tegenvallend aanbod van de molens. ABZ-Grondstoffen waarschuwt ervoor dat de aanvoer van palmpitschilfers de komende maanden krap blijft, doordat op termijn weinig vooruit gekocht wordt. Voorheen kwamen er maandelijks meerdere schepen binnen. In april-juni komt er slechts één schip per maand binnen, waarvan het schip voor juni aan het einde van de maand wordt verwacht. De prijs van bietenpulp is redelijk stabiel met een goede vraag/aanbodverhouding. Het aanbod sojahullen is erg krap deze maand, bijkopen hiervan is momenteel een uitdaging. In de tweede helft van deze maand komt er één zeeschip met nieuwe aanvoer binnen. Verwachting is dat pas in mei de markt verder zal ontspannen met het aanbod, nadat er voldoende sojahullen van de nieuwe oogst uit Argentinië zijn ontvangen. Dit was de ontbrekende factor van afgelopen seizoen met tegenvallende sojaoogst.