Aanhoudende lagere prijsprognose graanmarkt
De markten blijven echter gespannen en een omslag naar slechte groeiomstandigheden in de graangebieden kunnen de markten echter zo maar weer een positieve draai geven. Voorlopig is dit niet aan de orde en grote problemen zoals vorig jaar in de VS en Rusland doen zich niet voor.De meeste analisten verwachten een flink grotere graanoogst dan het vorig seizoen. Het graanareaal is wereldwijd aanzienlijk uitgebreid en de oogstverwachtingen zijn in zijn algemeenheid positief.
Gerstnoteringen
De gerstnoteringen staan onder druk door goede oogstverwachtingen in Europa, Australië en Canada. Graaninkopers nemen een afwachtende houding aan om de simpele reden dat de prijzen de laatste weken spectaculair zijn gedaald en waarom zou je kopen op een dalende markt?
De daling van de graannoteringen werd 6 weken geleden ingezet en inmiddels zijn de noteringen al aardig gedaald. Zo daalden de tarwe- en gerst noteringen met 30 euro/ton terwijl de maïsnoteringen maar met 5 euro/ton gedaald zijn.
Graannoteringen
Op de fysieke markt daalden de graannoteringen vorige week voor directe levering voor zowel tarwe, maïs als gerst met 7 euro/ton. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) daalden de noteringen voor tarwe en gerst met 7 en maïs met 5 euro/ton.
Grote hoeveelheden
De sojamarkt van vandaag wordt bepaald door de hoge premies voor directe levering en de verwachting is dat dit de komende tijd nog niet veel zal veranderen. De logistieke problemen vanuit Brazilië blijven de komende maanden de markt domineren. Argentijnse boeren zijn (nog) niet bereid grote hoeveelheden soja te verkopen en kiezen ervoor om het op te slaan. De reden hiervoor is de hoge inflatie (ca 30 procent) en de onvrede met de hoge exportheffingen op soja (35 procent).
Sojaschroot
Voorlopig houden we rekening met dalende prijzen voor sojaschroot. Grote onzekerheid hierbij zijn de leveringsproblemen vanuit Brazilië die van grote invloed zijn op onze prijzen. Valt het tegen dan kunnen de premies, dus prijzen, oplopen. Valt het mee dan kan de daling wat groter uitvallen. Verder speelt de opbrengstverwachting van de sojaoogst in de VS een grote rol. Het soja-areaal neemt er toe en een men verwacht een recordoogst.
Fysieke markt soja
Op de fysieke markt werd soja voor directe levering wat goedkoper en daalden de noteringen met 4 euro/ton. Door de krapte aan de voorkant stegen de raapnoteringen opnieuw fors, nu met 13 euro/ton. Voor de levering op termijn (augustus-oktober) daalden de sojanoteringen met 5 euro/ton en de raapnoteringen bleven onveranderd.
Koers euro/dollar
De euro werd de laatste 3 weken sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 14 juni 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3321 wat 0,0089 hoger was dan de week ervoor.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm