Column: Vion met min 3 centen zet zichzelf mooi voor joker
Vion denkt even de markt naar beneden te drukken, maar heeft alleen zichzelf te pakken en moet zijn weektoeslag verhogen van 2 naar 5 centen. Dat is wat er deze week gebeurde. Het is natuurlijk te triest voor woorden dat deze slachterij haar afnemers liever in de kont kruipt, dan haar rug recht houdt voor zijn varkensleveranciers.
Er waren nauwelijks aanwijzingen dat de markt onder druk stond
Volgens Vion staat de vleesmarkt onder druk: volgens de andere slachterijen is het niet zo slecht als Vion schetst. In week 12 zette ze zichzelf mooi voor schut door op maandag zijn notering met 3 centen te verlagen. Er waren nauwelijks aanwijzingen dat de markt onder druk stond en daarom noteerde de Boerenvarkensprijs vorige week onveranderd. Dat de Vion-volgers hier dan commentaar op gaan leveren, deert me niet. Het gelijk kwam woensdag al. De overige slachterijen noteerden onveranderd en daarom ging de toeslag bij Vion snel van 2 naar 5 centen.
Het geeft wel te denken hoe deze slachterij in de markt staat. Het interesseert haar helemaal niks of een varkenshouder zijn kosten wel betaald krijgt. In Duitsland hebben ze met Vion grotendeels afgewerkt, omdat de varkenshouders daar dit handelen helemaal zat waren en dus kon Vion in Duitsland de slachterijen sluiten. Er was namelijk te weinig aanvoer van varkens. Dit gaat ook gebeuren in Nederland. Waarom nog leveren als ze je geen fatsoenlijke prijs gunt?
In week 12 werden er bijna 300.000 varkens geslacht, maar op een kleine uitzondering na werden de varkens vlot opgenomen. Voor de komende week is de vraag wat vriendelijker, vooral omdat Duitsland de varkens wel graag wil en er dus volop naar onze Oosterburen wordt gereden. Dit gaat de markt ontlast en zorgen voor een betere vraag. Uiteindelijk zal de varkensprijs weer richting de Duitse prijs gaan die de laatste maanden 10 centen meer is gestegen dan de Nederlandse prijs. Wanneer in Nederland de prijs richting de Duitse noteringen stijgt, is nog even de vraag.
In Europa is de varkensmarkt onveranderd: alleen Italië daalt met 1 cent en als je dit bekijkt komt de actie van bovengenoemde slachterij wel in een heel vreemd daglicht te staan. Duitsland, dat dus nog altijd meer betaalt, vraagt wat meer varkens. Tönnies schrijft dan wel over een moeilijk markt, maar wil wel graag extra varkens. De Duitse Teleporc houdt zijn notering onveranderd op 2,27 euro. Niet alles werd verkocht. Voor de komende week zullen de prijzen onveranderd noteren en daarom zal de Boerenvarkensprijs dat ook doen en blijft op 2,42 euro staan.
Biggen op de vrije markt waren snel tot 10 euro goedkoper
De biggenmarkt wordt wat lastiger. Niet dat de prijs direct gaat dalen, maar als er druk op de varkensprijs wordt gezet, reageert de biggenprijs vrijwel direct. Biggen op de vrije markt waren snel tot 10 euro goedkoper. Duitsland en Spanje hielden beide hun biggenprijsnotering op onveranderd. Voor de Boerenbiggenprijs betekent dit ook maar een ding, onveranderd op 89,50 euro.