Keuzes in grondstofbehandeling geeft 3 maal voordeel voor varkenshouder
Met de als maar toenemende prestaties die we in de stal zien, in combinatie met het terugdringen van antibiotica en de toenemende voeropnamecapaciteit, mogen we de eisen die we aan de voeding van een varken stellen vergelijken met die van een topsporter.
Een uitgebalanceerd en constant rantsoen is hierin de basis. Door specifieke grondstofbehandeling kan de lat nog wat hoger gelegd worden.
Maalproces
Deeltjesgrootte van grondstoffen heeft invloed op de vertering. Voor de maximale potentie zullen de grondstoffen verschillend behandeld moeten worden. Eiwitten worden beter opgenomen bij een kleine deeltjesgrootte. Daarom is het wenselijk om eiwitrijke grondstoffen als sojaschroot met een hamermolen op hoog toerental ragfijn te malen. Vezelrijke grondstoffen komen het beste tot hun recht bij een grote deeltjesgrootte. Grondstoffen als tarwegries, sojahullen en haverdoppen geven darmperistaltiek, voorkomen maagzweren en kunnen tot wel 3 keer toe hun eigen gewicht aan vocht binden, wat zorgt voor smeuïge mest. Naarmate deze grondstoffen grover bewerkt worden, worden deze positieve effecten groter.
Grove vezelgrondstoffen geven structuur
Persproces
Traditiegetrouw wordt er in Nederland veel varkensvoer geperst. Zetmeelrijke grondstoffen als tarwe en mais krijgen door de hittestap een stuk ontsluiting mee, waardoor deze beter opneembaar zijn voor het varken. Andere voordelen van geperst voer: betere loopeigenschappen, hoger soortelijk gewicht, geen ontmenging. Echter kleven er voor bepaalde grondstoffen ook nadelen aan het persen. De vezelrijke grondstoffen verliezen tot wel 30% van hun structuur doordat ze in een korrel “geperst” worden, en daarmee ook een deel van de positieve eigenschappen. Daarnaast heeft druk en hitte in het persproces een effect op de kwetsbare ingrediënten zoals vitamines, enzymen en probiotica. Een deel hiervan is van nature aanwezig in de grondstoffen, een deel wordt via de premix toegevoegd. In onderstaande tabel is het effect van persen op de aanwezigheid van vitamine E in varkensvoer weergegeven :
Vitamine E wordt negatief beïnvloed door het persproces (Intern onderzoek P. Bos veevoeders)
Evenals bij het malen is het de kunst om ook bij het persen onderscheid te maken. Voor de maximale potentie dienen een deel van de ingrediënten niet geperst te worden (vitamines, vezelrijke grondstoffen), terwijl het persproces voor andere ingrediënten wel een positief effect geeft (tarwe, mais).
StructoBlend
Bovenstaande gedachte is verwerkt in het StructoBlend concept van P. Bos veevoeders. Hierbij wordt er voor zowel het maal- als persproces per grondstof de juiste behandeling gekozen, met het doel om de maximale potentie uit elke grondstof te halen.
Deze potentie wordt verwerkt in een blend van ongeperste en geperste ingrediënten hetgeen geschikt is voor biggen, zeugen en vleesvarkens.
Door keuzes in grondstofbehandeling haalt StructoBlend de maximale potentie uit elke grondstof
De voordelen voor u als varkenshouder:
- Lagere voerprijs door perskostenbesparing
- Een betere maag- en darmgezondheid voorkomt maagzweren en oplopers
- Betere benutting van ingrediënten wat resulteert in betere technische resultaten.
Vitale varkens voelen zich beter én presteren veel beter. Dat is vitaal vooruit! voor de dieren én voor de varkenshouder.
Voor meer informatie:
Pieter Bos
+31625176361