Prijs van varkensvlees stijgt 5,7 procent in één jaar
Lams- en geitenvlees steeg met 4,5 procent en rundvlees 3 procent. Pluimvee vertoonde daarentegen een daling van 1,6 procent ten opzichte van februari 2023. In de afgelopen drie jaar was de jaarlijkse inflatie voor vlees het hoogst tussen april 2022 en maart 2023, met een mutatietempo op jaarbasis van meer dan 10 procent.
Het hoogste tarief werd geregistreerd in februari 2023, toen de prijs 17,3 procent hoger was dan in februari 2022. De jaarlijkse stijging van de prijzen van rundvlees, lammeren en geiten is de afgelopen drie jaar onder de 15 procent gebleven. De EU-prijs van pluimvee lag 24,4 procent hoger ten opzchte van 2020 en vertoonde sterke fluctuaties.
Daling in Tsjechië, Finland en Denemarken
In februari 2024 meldden de meeste EU-landen een stijging van de vleesprijzen ten opzichte van februari 2023. De hoogste stijging werd opgetekend in Bulgarije (8,2 procent), gevolgd door Roemenië (7,7 procent) en Kroatië (7,1 procent). Drie landen vertoonden daarentegen een daling van de vleesprijzen: Tsjechië (5,1 procent), Finland (2,2 procent) en Denemarken (0,6 procent). Oost-Europeanen zagen de vleesprijzen de afgelopen jaren het meest stijgen, Nederland middenmoter binnen EU.
Oost-Europa stijgt fors
Inwoners van Oost-Europa zijn de afgelopen vier jaar fors meer gaan betalen voor vlees. In Hongarije stegen de vleesprijzen het hardst: daar is vlees nu 51 procent duurder dan vier jaar geleden. Binnen de gehele EU nam de prijs van salami, gehakt en andere vleesproducten sinds begin 2020 met ruim 30 procent toe. De prijsstijging in Nederland was iets lager dan gemiddeld: vlees is hier nu 28 procent duurder dan vier jaar geleden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Eurostat