Mondiale mengvoerproductie daalt
Varkensvoer bleef ook in 2023 mondiaal gezien het op één na belangrijkste product van de mengvoederindustrie. In totaal werd er 320,8 miljoen ton varkensvoer geproduceerd. Dit is een daling van 1,2 procent. Met uitzondering van Latijns-Amerika, waar een stijging van 2,4 procent werd gerealiseerd, daalde de productie in alle andere delen van de wereld. In Europa was er sprake van een daling met 3,3 procent tot 72,6 miljoen ton. Als oorzaak wijst een wereldwijd onderzoek door de Amerikaanse diervoederfabrikant Alltech op enerzijds de lage producentenprijzen in de VS en anderzijds de AVP die nog steeds van invloed is op de varkensproductie in China en Zuidoost-Azië.
Per diersoort
Wat diersoorten betreft, werd in 2023, met 385 miljoen ton, wereldwijd het meeste mengvoer geproduceerd voor het voeren van slachtkippen. In dit segment groeide het volume met 3,5 procent jaar op jaar.
Daling 2,6 miljoen ton
Volgens Alltech daalde de industriële mengvoederproductie in 2023 met 2,6 miljoen ton tot 1,29 miljard ton in vergelijking met het jaar 2022. De sterkste daling vond plaats in Europa. Dit was te wijten aan een zwakkere vraag naar voer, een verandering in het consumentengedrag als gevolg van inflatie en dieettrends, gestegen productiekosten en geopolitieke spanningen.
Lichte daling
Met haar Agri-Food Outlook 2024 voert Alltech een jaarlijks onderzoek uit onder ruim 27.000 voederfabrieken verspreid over 142 landen. Volgens het rapport daalde de wereldwijde voerproductie in 2023 ten opzichte van 2022 met 2,6 miljoen ton (-0,2 procent) tot iets minder dan 1,29 miljard ton. Volgens Alltech is dit te wijten aan een iets zwakkere vraag naar voer in het algemeen. De productie van dierlijke eiwitten in verschillende regio's had te lijden onder krappe marges en er was minder voer nodig als gevolg van efficiëntere productiesystemen. Verder hadden veranderingen in het consumentengedrag als gevolg van inflatie en dieettrends, gestegen productiekosten en geopolitieke spanningen invloed op de voederproductie in 2023. Deze ontwikkelingen liepen echter sterk uiteen in de verschillende werelddelen. Vergeleken met 2022 daalde in Europa de voederproductie met 3,8 procent tot 253,2 miljoen ton en in Noord-Amerika met 1,1 procent tot 259,3 miljoen ton.
China grootste
De grootste mengvoerproducent is en blijft China met een totale productie in 2023 van 262,7 miljoen ton, per saldo een jaar op jaar stijging van 0,8 procent. Op de tweede plaats staan de VS met 238,1 miljoen ton. Dit is nog ruim voor Brazilië met 83,3 miljoen ton. In de EU is Spanje de grootste diervoederproducent met 27,5 miljoen ton, wel is dit maar liefst 11,9 procent minder dan in 2022.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands