Diverse factoren zorgen voor licht stijgende prijzen grondstoffen
De EU wil importheffingen instellen op Russische granen en oliezaden. Op 22 april valt hierover de definitieve beslissing. In de aanloop naar de mogelijke invoering van deze importheffing stijgen de prijzen van producten die voor een aanzienlijk deel uit Rusland afkomstig zijn, zoals zonnepitschroot HP, lijnzaad en sojahullen.
Granen
Op de Matif schommelen de tarwenoteringen tussen de 200 euro en 205 euro per ton. Op de fysieke markt ziet ABZ-Grondstoffen de prijzen ten opzichte van Matif stijgen, de nieuwe oogst is namelijk veel duurder. Zo staat de december Matif circa 20 euro per ton hoger. Dit zorgt ervoor dat telers niet meer genegen zijn om hun oude oogst te verkopen. In Noordwest-Europa, vooral Frankrijk en Verenigd Koninkrijk, zijn de gewascondities voor wintertarwe heel matig door de vele regen. Er lijkt droger en zonniger weer aan te komen, dit is ook hard nodig. Aan de andere kant heeft het zuiden van Rusland juist regen nodig, daar is het in de afgelopen twee maanden erg droog geweest. Daarentegen zijn in de VS de gewascondities van wintertarwe nagenoeg perfect. Er wordt een veel betere oogst dan vorig jaar verwacht. Bij de gerst signaleert ABZ-Grondstoffen fysiek weinig aanbod en licht stijgende prijzen. De maïsmarkt is redelijk stabiel, er zijn momenteel weinig handelsactiviteiten. Het groeiseizoen van de mais moet nog beginnen. Wel wordt er een groter areaal in Europa verwacht, omdat het areaal wintergranen door alle regen afgelopen najaar kleiner is. De Argentijnse maïsoogst wordt afgewaardeerd van een record van 57 miljoen ton in 2023 naar 50,5 miljoen ton vanwege ernstige schade door de Spiroplasma bacterie. Dit is alleen in maïs een probleem, niet in andere gewassen.
Eiwitten
De sojaprijzen lijken zich te stabiliseren. Volgens ABZ-Grondstoffen ziet het aanbod richting de zomer er ruim uit, met bovendien goede oogsten in Zuid-Amerika en een groter areaal in de VS. Momenteel rekent soja maximaal ten opzichte van het relatief dure raapzaadschroot en zonnepitschroot. De oogst in Argentinië loopt vertraging op door overvloedige regenval. Dit zorgt ervoor dat het aan de voorkant krapper wordt. Het aanbod aan non-GMO soja is momenteel krap en daardoor relatief erg duur. Het Europese non-GMO aanbod is beperkt door mogelijke sancties op Russische goederen (er staat een grote crush van non-GMO soja in het Russische Kaliningrad) en uit Brazilië komt ook maar een beperkte stroom. Het aanbod raapzaadschroot is nog steeds vrij beperkt. De relatief hoge prijzen zorgen ervoor dat ook de vraag daalt, waardoor de prijzen nu toch onder druk komen te staan. Zonnepitschroot HP is een hele lastige markt met de onzekerheid over sancties op Russische zonnepitschroot. Er is wel Oekraïense en Argentijnse zonnepitschroot HP beschikbaar, maar het totale volume wordt kleiner. Het gevolg is terug te zien in sterk gestegen prijzen. Zonnepitschroot MP en LP zijn wel goed beschikbaar.
Bijproducten
Sojahullen zijn momenteel aan de voorkant krap. Aanhoudende regen vertraagt de Argentijnse sojaoogst. Het gevolg is dat er aan de voorkant nog even sprake is van een behoorlijke premie. ABZ-Grondstoffen verwacht dat richting de zomer de sojahullen relatief goedkoop zullen zijn, door een grote Argentijnse oogst. Palmpitschilfers komen heel weinig het land binnen de komende maanden. Het gevolg is dat de prijzen hiervan zich op een hoog niveau bevinden. Door een dalend aanbod en de nodige vraag lopen de bietenpulpprijzen op. Het aanbod aan tarwegries is krap, dit is terug te zien door licht stijgende prijzen.