Raad van State geeft groen licht aan uitbreiding varkenshouderij
Van 'slecht gedrag' Astense Veehouder geen sprake
De hoogste bestuursrechter is het niet eens met omwonenden en de lagere bestuursrechter in Den Bosch dat het uitbreidingsplan voor het veebedrijf niet meer aan de landelijke en provinciale milieuregels voldoet. Daar voldoet het plan van de varkenshouder uit Deurne wel aan, en daarom mag hij nu eindelijk na jaren van juridisch getouwtrek een nieuwe moderne geurarme stal bouwen voor 2.700 varkens.
In de oudere bestaande stallen gaat het aantal varkens terug naar een slordige duizend. De uitspraken betekenen een opsteker voor de Brabander, die het bedrijf al in 2012 heeft aangekocht. Omdat hij eerst een geurarme nieuwe stal wilde bouwen en dat veel tijd kostte, deed hij noodgedwongen mee aan de stoppersregeling. Had hij dat niet gedaan, dan was hij al zijn varkensrechten kwijt geraakt.
Slecht gedrag
Omwonenden betichtten de varkenshouder er eerder van slecht gedrag, omdat hij de stoppersregeling misbruikt zou hebben om zijn uitbreidingsplan door te kunnen zetten. De hoogste bestuursrechter deelt die visie niet en stelt dat de varkenshouder terecht van de stoppersregeling gebruik heeft gemaakt.
Die regeling bood immers de mogelijkheid om tijdelijk te stoppen met het houden van dieren, om de bouw van betere en milieuvriendelijkere stallen te kunnen bouwen. Ook wat de verleende uitbreidingsvergunning betreft geeft de Raad groen licht.
Twaalf jaar wachten
Die vergunning kan na een paar aanpassingen door de gemeente Deurne nu geheel door de beugel. Van onaanvaardbare stank- en andere overlast in de buurt is volgens de Raad geen sprake. Voor de omwonenden is de uitspraak een tegenvaller, zij hoopten dat de veehouder geen kans meer zou krijgen om een nieuwe stal met een paar duizend varkens te bouwen. De varkenshouder kan na ruim twaalf jaar wachten daar nu toch eindelijk aan beginnen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief