Onderzoeker ‘vleeshufter’ krijgt taakstraf
Bovendien moet de voormalig onderzoeker afzien van zijn ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit is Stapel overeengekomen met het Openbaar Ministerie.
Gemanipuleerde gegevens
In het onderzoek is naar voren gekomen dat in 55 van de 130 publicaties gemanipuleerde gegevens zijn gebruikt. Uit onderzoek concludeert de FIOD dat er geen sprake is van misbruik van subsidiegelden. Deze gelden zijn verstrekt voor het uitvoeren van onderzoek en zijn daaraan ook besteed. De subsidiegelden zijn voornamelijk besteed aan personeelskosten. Het personeel heeft de werkzaamheden verricht die van hen konden worden verwacht. Deze werkzaamheden waren echter deels gebaseerd op door Stapel verzonnen data. Hiermee heeft Stapel in strijd gehandeld met de wetenschappelijk integriteit en heeft hij de belangen van promovendi die met hem hebben samengewerkt geschaad, aldus het Openbaar Ministerie.
Vleeshufters
In het essay uit de Volkskrant van 28 augustus 2010 behandelt hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk de vraag of het eten van vlees al dan niet verantwoord is. Ze noemt vleeseters 'asociale lomperiken', een term die is gebaseerd op een onderzoek van haar met Diederik Stapel. Een jaar later kwam aan het licht dat de Tilburgse hoogleraar Stapel het onderzoek over 'vleeshufters' had verzonnen. De gegevens van dat onderzoek werden gebruikt door Vonk. Stapel werd door de universiteit ontslagen, Vonk kreeg een berisping.
Tekst: Ruben van Boekel