Telers houden tarwe oude oogst vast
Op de granenmarkten is al enkele weken sprake van een licht stijgende tendens. Matif tarwe noteert redelijk stabiel en schommelt nog steeds tussen de 200 euro en 205 euro per ton. De grondstofspecialisten van ABZ-Grondstoffen zien fysiek wel de prijzen van zowel tarwe als gerst verder stijgen ten opzichte van Matif. De granen van de nieuwe oogst zijn namelijk veel duurder. Zo staat december Matif bijna 20 euro per ton hoger. Het gevolg is dat boeren niet meer genegen zijn om hun oude oogst te verkopen. Op de nieuwe oogst zien de specialisten van ABZ-Grondstoffen vlakke prijzen, zowel op de Matif als fysiek. Het verschil tussen de oude en nieuwe oogst wordt dus kleiner. In Europa spelen de slechte gewascondities voor wintertarwe en -gerst, vooral in Frankrijk en het VK een duidelijke rol. Daarentegen verwacht Spanje juist veel betere oogsten. Dit na een paar slechte droge jaren. In Duitsland zijn de gewascondities goed. De maïsmarkt is stabiel. Door de krimp in het areaal wintergranen wordt in Frankrijk een 15 procent groter maïs-areaal verwacht.
Eiwitten
Afgelopen week zijn de soja-schrootprijzen gestegen. Er is voldoende aanbod aan sojabonen. Het gevolg is dalende prijzen. De soja-olieprijzen zijn sterk gedaald op Chicago door grotere voorraden, Dit geeft sojaschroot meer vastigheid. Daarnaast zorgt de lagere koers van de euro ten opzichte van de dollar en de krappe aanvoer aan de voorkant, voor oplopende prijzen. In Argentinië regent het veel wat de soja-oogst en belading vertraagt. Fundamenteel is de sojabalans ruim, ABZ-Grondstoffen verwacht daarom richting de zomer een verdere daling van de prijzen. Door wegvallende vraag dalen de raapzaadschrootprijzen. Zonnepitschroot HP blijft een moeilijk artikel vanwege de verwachte importheffingen op Russische zonnepitschroot. Zonnepitschroot MP is aan de voorkant beperkt beschikbaar, verderop is wel sprake van een ruimer aanbod.
Bijproducten
De prijzen van bietenpulp zijn stevig gestegen. Er is sprake van een heel beperkt aanbod, terwijl er wel koop-interesse is. Sojahullen zijn aan de voorkant heel krap, de zomerprijzen liggen veel lager op een relatief scherp niveau. Tarwegries is momenteel goed gevraagd, wat zorgt voor stijgende prijzen.