Danish Crown sluit Deense slachterij
Ook Denemarken kampt met een dalend varkensaanbod. De grootste Deense slachter Danish Crown ervaart dit aan den lijve. In de afgelopen twee jaar was deze daling dusdanig groot dat DC nu genoodzaakt is een reorganisatie door te voeren bij haar slachthuizen.
Sluiting
Het grootste slachtoffer van deze reorganisatie vormt het slachthuis in Ringsted (ten zuidwesten van Kopenhagen). Medio september 2024 sluit DC hier de poorten. Dit betekent een verlies van bijna 1.200 banen. In de locatie Ringsted worden wekelijks circa 45.000 varkens geslacht en verwerkt. Het vlees wordt versneden en verpakt voor mondiale afzet. De belangrijkste markten zijn de VS, Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk, waar onder andere ruggen en middenstukken van de Danish Bacon worden geleverd.
Investering
De komende drie jaar investeert DC 33,5 miljoen euro in haar vestigingen in Horsens, Herning, Vejen en Blans bij Sønderborg. Naar verwachting zal dit tot 300 nieuwe banen opleveren.
Efficiënter
Met deze reorganisatie denkt het bedrijf efficiënter te kunnen werken en meer door haar zelf verwerkte producten te verkopen aan haar belangrijkste Europese klanten. Als eerste grote stap heeft Danish Crown fors geïnvesteerd in een nieuwe en ultramoderne baconfabriek in de buurt van Manchester in het Verenigd Koninkrijk, waar de jaarlijkse productie van meer dan 200 miljoen pakken bacon worden verkocht aan drie grote Britse klanten.
Veranderende markt
De directie van DC stelt dat de wereldhandel in varkensvlees fors is veranderd in de afgelopen jaren. De wereldmarkt van varkensvlees wordt nu gedomineerd door Spanje, de VS en Brazilië. Ze ziet wel perspectief op de Europese markt voor verwerkte producten, zoals de bacon en de peperoni die Danish Crown produceert.
Constante levering
Middels leveringscontracten zijn de leden/varkenshouders gebonden aan de levering van een vooraf afgesproken aantal vleesvarkens. Willen ze meer of minder varkens leveren, dan dient het contract minimaal 12 maanden van tevoren worden aangepast. Zo wil DC het aanbod meer reguleren en de slachtkosten minimaliseren. Grote fluctuaties zadelt DC met fors hogere kosten op. Bij meer of minder leveringen dan toegestaan wordt de varkenshouder een ‘stabiliteitsvergoeding’ opgelegd.