Weer meer mest verwerkt in België
De verwerking van ruwe varkensmest vertoont een dalende trends sinds 2010, hetzelfde jaar waarin de export naar Nederland werd toegelaten. Volgens het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) verklaart dit de daling. Afgelopen jaar daalde de verwerking met 8,7 procent, terwijl de export naar Nederland steeg met 125 procent.
Pluimveemest
Het grootste gedeelte van de verwerking van stikstof (48 procent) werd gerealiseerd door de verwerking van pluimveemest (7,8 miljoen kg stikstof) en de export van ruwe pluimveemest (5,5 miljoen kg stikstof). Daarna volgt de verwerking van varkensmest (10,8 miljoen kg stikstof, 39 procent), de verwerking van digestaat (1,3 miljoen kg stikstof, 4,8 procent) en de export van ruwe varkensmest naar Nederland.
Operationele installaties
Vlaanderen telde in 2012 nog steeds 118 operationele installaties. Een aantal werden opgestart en een aantal zijn gestopt, maar het saldo blijft gelijk. Een opvallend verschijnsel is wel het verdwijnen van de mobiele installatie. In 2011 deden nog twee bedrijven beroep op zo’n mobiele installatie, in 2012 geen enkele meer.
Biologische verwerking
De biologische verwerking is nog steeds de meest toegepaste techniek (75 installaties), gevolgd door de biothermische droging en de droging (beiden 13 installaties). Biogasinstallaties met mestinput zijn eveneens niet meer weg te denken, en zorgen steeds vaker voor een totaaloplossing (verwerking mest en digestaat, 9 installaties).
Tekst: Ruben van Boekel, VILT