Grondstoffen aan de stijgende hand
Na een stabiele periode waarbij de tarwe op Matif mei rond de 203 euro noteerde, zijn de noteringen deze week weer meer volatiel. Vorige week vrijdag begon de stijging licht waarbij Matif mei naar 206,50 euro steeg. Afgelopen maandag kwam daar nog eens 9 euro per ton bij, waardoor Matif mei op 215,50 euro sloot. Vervolgens kwam er een daling waarmee de koers woensdag uiteindelijk op 208,50 euro sloot. Volgens ABZ-Grondstoffen steeg de premie voor nieuwe oogst tarwe van 11 naar circa 15 euro. De premie op de nieuwe oogst gerst blijft klein, deze is juist gedaald van 5 naar 2 euro. Als hoofdreden van de volatiliteit in tarwe verwijst ABZ-Grondstoffen naar de fondsen die hun openstaande posities deels hebben ingedekt. We zitten momenteel in een interessante situatie, wat betreft het weer in belangrijke graangebieden. Zo is het in Rusland mild en droog weer. Er is regen nodig om het gewas goed door te laten groeien. Komende maand lijkt deze regen niet te gaan vallen. Een kritisch gebied waar dan vooral naar wordt gekeken is Rostov, hier groeit 19 procent van de Russische tarwe. In Europa is het weer sterk wisselend. Zo blijft het in het noorden koel en regenachting wat de groeiomstandigheden niet ten goede komt. In Roemenië zijn de groeicondities heel goed, waardoor ze de gemiddelde opbrengstverwachting voor Europa omhoog halen. In de VS zijn de gewascondities van wintertarwe 50 procent goed/uitstekend. Dit zit boven het 5-jarige gemiddelde van 40 procent goed/uitstekend.
Eiwitten
Afgelopen week zijn de sojaprijzen licht gestegen. De hoofdveroorzaker hiervan zijn fondsen die hun shortposities indekken door soja aan te kopen. Bij olie laten de fondsen een tegengestelde reactie zien door hun shortposities op te laten lopen. De inzaai van de nieuwe oogst sojabonen in de VS zit ondertussen op 8 procent van het totale areaal, dit ligt in lijn met vorig jaar. Raapzaadschroot stijgt ook in prijs, dit komt onder andere door de soja. Daarnaast is de vraag naar raapzaadschroot minder geworden, waardoor normaliter meer beschikbaarheid op de markt zou mogen verwachten. Het blijkt dat raapzaadcrushes minder product draaien, waardoor het aanbod alsnog beperkt blijft.
Bijproducten
Sojahullen zijn stabiel in prijs en koopwaardig. Dit na nieuwe beschikbaarheid richting mei. Palmpitschilfers blijven duur. Dit is een combinatie van krappe beschikbaarheid en dat de schepen om Zuid-Afrika heen moeten varen. In mei verwacht ABZ-Grondstoffen weer nieuwe aanvoer, daarna weer pas eind juni. Echter, het schip van eind juni komt mogelijk pas in juli aan. Schepen voor levering juli moeten ondertussen wel gepland worden om het product op tijd te kunnen ontvangen. Bietenpulp blijft beperkt beschikbaar en stabiel in prijs.