Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden op 22 mei 2019.
Thema-avond: Voeding
22 mei te Nederweert-Eind
Thema-avond Voeding
Op woensdag 22 mei 2019 organiseert Pig Business de thema-avond Voeding bij Ons Boerenerf te Nederweert-Eind. Bekijk hieronder het volledige programma en meld u aan.
Programma
1
Ontvangst
19:15 tot 19:30
Ontvangst met koffie en thee.
2
Praktijkworkshop
19:30 tot 19:55
Eén van de thema-partners trapt de avond af door een praktijkworkshop te geven.
3
'Varkenshouders hebben nog veel te winnen' - Robert Hoste (Econoom Varkensproductie - WUR)
19:55 tot 20:45
Een inspirerende kijk op de herkomst van de grondstoffen en de waarde van het Nederlandse varken als kringloopdier. Hoewel de Nederlandse varkenshouderij een belangrijke rol heeft in het ‘opruimen van restproducten’ voor de humane levensmiddelenindustrie en zeer efficiënt is in termen van soja-, CO2- en waterfootprint is er volgens Robert Hoste wel een uitdaging voor verdere verbetering.
Ook geeft hij zijn visie op een eventueel politiek besluit in de toekomst, om veehouders te verplichten om grondstoffen alleen nog uit de regio (Nederland/EU) te halen. Andere onderwerpen, die tijdens deze thema-avond worden besproken, zijn de dalende veevoerprijzen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest en daarmee samenhangende dalende varkensproductie in China. Wat zijn de acute gevolgen en de gevolgen op de langere termijn? Tot slot gaat Hoste in op hoe varkenshouders kunnen sturen op hun voerkosten.
Ook geeft hij zijn visie op een eventueel politiek besluit in de toekomst, om veehouders te verplichten om grondstoffen alleen nog uit de regio (Nederland/EU) te halen. Andere onderwerpen, die tijdens deze thema-avond worden besproken, zijn de dalende veevoerprijzen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest en daarmee samenhangende dalende varkensproductie in China. Wat zijn de acute gevolgen en de gevolgen op de langere termijn? Tot slot gaat Hoste in op hoe varkenshouders kunnen sturen op hun voerkosten.
4
Workshops
20:45 tot 22:00
Specialisten van de thema-partners gaan dieper in op het thema Voeding door praktische workshops te geven.
- Sturen op bigkwaliteit en saldo met nutriëntinhoud
Betere biggen bieden zicht op een probleemloze opfok, meer afzetzekerheid en een goede biggenprijs. Maar hoe stuurt u hier na het spenen op? Voerkeuze, nutriëntinhoud en voerprijs hebben invloed op bigkwaliteit en saldo. Welke keuzes heeft u en welke effecten kunt u verwachten van verschillende biggenvoeders? Jos Michels van Agrifirm geeft inzicht in de resultaten van een recente proef op research farm Laverdonk. In deze interactieve workshop biedt hij u handvatten om uw bigkwaliteit en saldo te verbeteren, van spenen tot 25 kg.
- Voeropname gericht op resultaat
Hoe belangrijk is voeropname nu eigenlijk en op welke specifieke momenten zelfs cruciaal voor een goed resultaat? Emiel Friesen, Adviseur Varkenshouderij bij Nijsen/Granico gaat dieper in op hoe je ook tijdens cruciale momenten de voeropname kunt stimuleren en wat het effect op langere termijn kan zijn wanneer je dit niet of onvoldoende doet. Wat zijn de meest cruciale momenten bij zeugen, biggen en vleesvarkens en welke externe factoren zijn van invloed hierop?
- Varkens dysenterie: een onbesproken ziekte terug sterk in opmars
Dysenterie, ook wel bekend als ‘Vibrio’, wordt veroorzaakt door de bacterie Brachyspira hyodysenteriae. Deze bacterie veroorzaakt ontstekingen in de darm en gaat gepaard met ernstige economische verliezen. De mogelijkheden om Brachyspira te bestrijden zijn zeer gering. Slechts een beperkt aantal antibiotica kunnen worden ingezet en resistenties komen veelvuldig voor. Nuscience ontwikkelde een totaalaanpak voor de beheersing van Brachyspira. Op veterinair-, management- en ook op nutritioneel vlak dienen de nodige maatregelen getroffen te worden. Tijdens de workshop gaat Wim Wanzele, nutritionist bij Nuscience, dieper in op het ziektebeeld, en lichten zij graag hun aanpak toe.
- In 6 stappen naar kwaliteitsbiggen
Van melk naar vast voedsel! Het is een grote uitdaging voor de biggen én voor u als ondernemer. Als dit proces goed gaat is de voerefficiëntie optimaal. Goed voor de kringloop, de voederconversie en uw voerkosten. Via 6 stappen bespreekt Frank Schapendonk van ForFarmers de biggenopfok.
- Sturen op bigkwaliteit en saldo met nutriëntinhoud
Betere biggen bieden zicht op een probleemloze opfok, meer afzetzekerheid en een goede biggenprijs. Maar hoe stuurt u hier na het spenen op? Voerkeuze, nutriëntinhoud en voerprijs hebben invloed op bigkwaliteit en saldo. Welke keuzes heeft u en welke effecten kunt u verwachten van verschillende biggenvoeders? Jos Michels van Agrifirm geeft inzicht in de resultaten van een recente proef op research farm Laverdonk. In deze interactieve workshop biedt hij u handvatten om uw bigkwaliteit en saldo te verbeteren, van spenen tot 25 kg.
- Voeropname gericht op resultaat
Hoe belangrijk is voeropname nu eigenlijk en op welke specifieke momenten zelfs cruciaal voor een goed resultaat? Emiel Friesen, Adviseur Varkenshouderij bij Nijsen/Granico gaat dieper in op hoe je ook tijdens cruciale momenten de voeropname kunt stimuleren en wat het effect op langere termijn kan zijn wanneer je dit niet of onvoldoende doet. Wat zijn de meest cruciale momenten bij zeugen, biggen en vleesvarkens en welke externe factoren zijn van invloed hierop?
- Varkens dysenterie: een onbesproken ziekte terug sterk in opmars
Dysenterie, ook wel bekend als ‘Vibrio’, wordt veroorzaakt door de bacterie Brachyspira hyodysenteriae. Deze bacterie veroorzaakt ontstekingen in de darm en gaat gepaard met ernstige economische verliezen. De mogelijkheden om Brachyspira te bestrijden zijn zeer gering. Slechts een beperkt aantal antibiotica kunnen worden ingezet en resistenties komen veelvuldig voor. Nuscience ontwikkelde een totaalaanpak voor de beheersing van Brachyspira. Op veterinair-, management- en ook op nutritioneel vlak dienen de nodige maatregelen getroffen te worden. Tijdens de workshop gaat Wim Wanzele, nutritionist bij Nuscience, dieper in op het ziektebeeld, en lichten zij graag hun aanpak toe.
- In 6 stappen naar kwaliteitsbiggen
Van melk naar vast voedsel! Het is een grote uitdaging voor de biggen én voor u als ondernemer. Als dit proces goed gaat is de voerefficiëntie optimaal. Goed voor de kringloop, de voederconversie en uw voerkosten. Via 6 stappen bespreekt Frank Schapendonk van ForFarmers de biggenopfok.
5
Barpraat
22:00 tot 23:59
Barpraat met een drankje en gehaktbal. De deelname en catering zijn gratis voor varkenshouders en wordt u aangeboden door Pig Business, Ons Boerenerf en de partners.
Wil je aanwezig zijn tijdens de thema-avond Voeding te Nederweert-Eind?