Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden op 21 februari 2018.
Thema-avond Fokkerij
21 februari te Nederweert-Eind
Op 21 februari 2018 organiseert Pig Business de thema-avond Fokkerij in de Showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Bekijk hieronder het volledige programma.
Programma
1
Ontvangst
19:15 tot 19:30
Ontvangst met koffie of thee.
2
Inleiding door Paul van der Meijden
19:30 tot 20:30
Gastspreker Paul van der Meijden is mede-eigenaar van een varkenshouderij in St. Michielsgestel. Ook stuurt hij samen met zijn zwager, Jan Welvaarts, het concept Elite Varkens aan. Inmiddels is dat een keten van negen franchise-ondernemingen in Nederland. De focus in de fokkerij binnen dit Nederlandse concept ligt op de totale economie in de keten.
3
Workshops
20:30 tot 22:00
Specialisten van de thema-partners gaan dieper in op het thema Fokkerij door praktische workshops te geven. Aanwezig zijn Topigs, Preferent KI, PIC en Hypor.
'Economisch fokken vanuit de kostprijs benadering'
Economisch fokken is afhankelijk van voor welk land u produceert. Wat is de invloed hiervan op uw kostprijs? Wat is voor uw situatie economisch voordelig en wat juist niet? Hoeveel procent krijgt u als Full Value Pig uitbetaald? Hoe zit het met toeslagen?
Uiteraard is van invloed of u dieren aankoopt of zelf opfokt. Aan de hand van een aantal berekeningen gaat u samen met Ton van den Akker van Hypor na wat economisch fokken voor u kan betekenen.
'De wereld van fokkerij'
Topigs Norsvin zal de workshopdeelnemers op een interactieve wijze meenemen in de wereld van de fokkerij. Onder leiding van Roy Strikkeling wordt er samen een spel gespeeld waardoor de complexe wereld van de varkenshouderij wordt duidelijk gemaakt. Tijdens de workshop wordt er vooral ingaan op kenmerken die tot op heden niet of nauwelijks mee zijn genomen in het bepalen van fokwaarden maar in de toekomst steeds belangrijker zullen worden.
'Bigvitaliteit van A t/m Z'
Er is op dit moment veel aandacht voor ‘bigvitaliteit’, Preferent KI geeft daar graag haar visie op. Bigvitaliteit toont zicht het eerst bij de geboorte, maar eindigt niet in het kraamhok. Ook na het spenen en in de vleesvarkensstal toont het zich op verschillende manieren. Tijdens deze workshop wordt er onder leiding van Kor Mast praktisch ingezoomd op bigvitaliteit in alle productie stadia, op basis van ervaringsresultaten met verschillende eindberen.
'Hoe maken varkens beter?'
Vleesafzet is een mondiale business. PIC is een mondiale fokkerijorganisatie met de daarbij behorende fokdoelen en de daarbij behorende producten. We hebben “over the World” te maken met diverse omstandigheden, zoals een diversiteit aan houderij-systemen, een ander klimaat en diverse dierziektes. Tijdens de workshop legt Benny Pittens uit hoe PIC hier mee omgaat en hoe het komt PIC tot een betrouwbare, index, gestuurde fokkerij?
'Economisch fokken vanuit de kostprijs benadering'
Economisch fokken is afhankelijk van voor welk land u produceert. Wat is de invloed hiervan op uw kostprijs? Wat is voor uw situatie economisch voordelig en wat juist niet? Hoeveel procent krijgt u als Full Value Pig uitbetaald? Hoe zit het met toeslagen?
Uiteraard is van invloed of u dieren aankoopt of zelf opfokt. Aan de hand van een aantal berekeningen gaat u samen met Ton van den Akker van Hypor na wat economisch fokken voor u kan betekenen.
'De wereld van fokkerij'
Topigs Norsvin zal de workshopdeelnemers op een interactieve wijze meenemen in de wereld van de fokkerij. Onder leiding van Roy Strikkeling wordt er samen een spel gespeeld waardoor de complexe wereld van de varkenshouderij wordt duidelijk gemaakt. Tijdens de workshop wordt er vooral ingaan op kenmerken die tot op heden niet of nauwelijks mee zijn genomen in het bepalen van fokwaarden maar in de toekomst steeds belangrijker zullen worden.
'Bigvitaliteit van A t/m Z'
Er is op dit moment veel aandacht voor ‘bigvitaliteit’, Preferent KI geeft daar graag haar visie op. Bigvitaliteit toont zicht het eerst bij de geboorte, maar eindigt niet in het kraamhok. Ook na het spenen en in de vleesvarkensstal toont het zich op verschillende manieren. Tijdens deze workshop wordt er onder leiding van Kor Mast praktisch ingezoomd op bigvitaliteit in alle productie stadia, op basis van ervaringsresultaten met verschillende eindberen.
'Hoe maken varkens beter?'
Vleesafzet is een mondiale business. PIC is een mondiale fokkerijorganisatie met de daarbij behorende fokdoelen en de daarbij behorende producten. We hebben “over the World” te maken met diverse omstandigheden, zoals een diversiteit aan houderij-systemen, een ander klimaat en diverse dierziektes. Tijdens de workshop legt Benny Pittens uit hoe PIC hier mee omgaat en hoe het komt PIC tot een betrouwbare, index, gestuurde fokkerij?
4
Barpraat
22:00 tot 23:59
Barpraat met een drankje en gehaktbal. De deelname en catering zijn gratis voor varkenshouders en wordt u aangeboden door Pig Business, Ons Boerenerf en de partners.