Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden op 19 september 2018.
Thema-avond Voeding
19 september te Nederweert-Eind
Op woensdag 19 september 2018 organiseert Pig Business de thema-avond "Voeding" in de Showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Binnenkort wordt het volledige programma bekend gemaakt.
Programma
1
Ontvangst
19:15 tot 19:30
Ontvangst met koffie en thee.
2
Praktijkworkshop door thema-partner Nuscience
19:30 tot 19:55
De avond begint met een praktijkworkshop door Bruno van Calster (dierenarts) en Wim Wanzele (Farm Management and Nutrition) van Nuscience. Pathogene bacteriën zoals Steptococcen of Clostridium, kunnen klinisch en subklinisch aanwezig zijn op vermeerderingsbedrijven. Ze veroorzaken allerlei secundaire problemen, met daaraan gekoppeld extra inzet van medicijnen. Bovendien ontstaat er onnodige onrust in de stal. Het Nuscience team heeft een aanpak ontwikkeld die de boer in staat stelt om, via de voeding van de zeug, de algehele gezondheidsstatus in de stal te verbeteren. Ze realiseren een belangrijke reductie in Antibioticum-gebruik en brengen op probleembedrijven meer rust in de stal.
3
Inleiding door een Arjan van Leeuwen
20:00 tot 20:45
De avond begint met het verhaal van gastheer en collega varkenshouder Arjan van Leeuwen. Vanaf 1992 voerde de familie Van Leeuwen de drie fasen 'restloos' voor hun vleesvarkens over één circuit. Gisting door het schuifvoer in de resttanks bleek de grote kopzorg. In 2012 werden de vier stallen uitgerust met een dubbel, 'niet-rest-loos' circuit, sensorvoeding en een aparte uitdoseerinstallatie. Zo zijn tot zeven voerbeurten per dag mogelijk waardoor ze hun varkens sneller kunnen voeren. Arjan maalt en mengt alles zelf, dit gebeurt overdag. Hij gebruikt hiervoor zijn eigen geproduceerde zonne-energie. Benieuwd naar zijn verhaal? Kom naar de thema-avond.
4
Extra toegevoegd: John Vonk over de zorgen rondom Afrikaanse varkenspest
00:00
John Vonk, voorzitter Vakgroep Gezondheidszorg Varken bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, komt naar de Pig Business-thema-avond ‘Voeding’. Hij zal iets vertellen over de zorgen die in de sector leven. Extra voorzichtigheid is geboden in de varkenshouderij na het aantreffen van het Afrikaanse Varkenspest virus op nog geen 200 kilometer van Nederland. Zie hiervoor de hygiënemaatregelen, zoals die zijn weergeven op de site van de POV. Pig Business heeft advies ingewonnen bij het ministerie van LNV als de NVWA over de risico’s van het organiseren van dit evenement Dit mede naar aanleiding van vragen van aspirant bezoekers. Volgens de woordvoerster van het ministerie van LNV is er vanuit het departement geen sprake van beperkingen voor dit soort bijeenkomsten. „Dat komt omdat er geen varkenspest is in ons land.” Wel wijst zij erop de hygiënemaatregelen zoals die op site van de producentenorganisatie staat strikt na te leven.
5
Workshops
20:50 tot 21:45
Specialisten van de thema-partners gaan dieper in op het thema Voeding door praktische workshops te geven.
De thema-partners van deze avond zijn;
Trouw Nutrition - Vlees of vet, wat is de potentie van het varken?
Het blijft een continue uitdaging om met voeding zo goed mogelijk aan te sluiten op de genetische potentie van varkens. Een goede levenstart is van groot belang om efficiënte vleesproductie bij vleesvarkens te kunnen bereiken. Op basis van de theorie, maar met een praktische voedingstoepassing zullen Leendert Amersfoort en Bert Pappot hier verder op ingaan. Daarnaast krijgt het belang van zeugenvoeding bij de ontwikkeling van jonge biggen aandacht tijdens deze workshop.
ForFarmers - Zelfmengen; de invloed van variatie in grondstofkwaliteit op uw resultaat.
Verkoopleider Total Feed Marcel Zweers van ForFarmers zal samen met nutritionist Bram van den Oever ingaan op het onderwerp zelfmengen, oftewel HomeMixxen. Aan de hand van diverse voorbeelden laten ze zien wat variatie in grondstofkwaliteit voor impact heeft op het resultaat. Zo kent bijvoorbeeld aardappelstoomschillen een grote variatie in de samenstelling. Wat kan kwaliteit A en D doen op het resultaat van de varkenshouder? Het belooft een praktische en informatieve workshop te worden voor zowel varkenshouders die al zelf mengen als voor hen die dat (nog) niet doen.
Voergroep Zuid - Overwoog ik Droog of ben ik blij met Brij?
Voeren kan goedkoper, toch? De keuze om daarom zelf natte brijproducten en grondstoffen te gaan verwerken blijft actueel. Meer grip op de samenstelling en een lagere prijs. Alleen maar voordelen zo lijkt het, toch? Is het gevoel van “ondoorzichtig zijn van de voerbranche” een goede reden om meer zelf te doen? Wat zijn nou voorwaarden en hoe groot zijn nu de voordelen echt? Hoe ontwikkelt zich “zelfmengen” in de tijd en wat betekent dat voor jou? Hoe kun je hier nu echt voordeel uit halen en wat zijn risico’s die effectief je rendement verlagen als je ze niet ondervangt? Sjaak Rutten
neemt je mee op reis door deze materie.
De thema-partners van deze avond zijn;
Trouw Nutrition - Vlees of vet, wat is de potentie van het varken?
Het blijft een continue uitdaging om met voeding zo goed mogelijk aan te sluiten op de genetische potentie van varkens. Een goede levenstart is van groot belang om efficiënte vleesproductie bij vleesvarkens te kunnen bereiken. Op basis van de theorie, maar met een praktische voedingstoepassing zullen Leendert Amersfoort en Bert Pappot hier verder op ingaan. Daarnaast krijgt het belang van zeugenvoeding bij de ontwikkeling van jonge biggen aandacht tijdens deze workshop.
ForFarmers - Zelfmengen; de invloed van variatie in grondstofkwaliteit op uw resultaat.
Verkoopleider Total Feed Marcel Zweers van ForFarmers zal samen met nutritionist Bram van den Oever ingaan op het onderwerp zelfmengen, oftewel HomeMixxen. Aan de hand van diverse voorbeelden laten ze zien wat variatie in grondstofkwaliteit voor impact heeft op het resultaat. Zo kent bijvoorbeeld aardappelstoomschillen een grote variatie in de samenstelling. Wat kan kwaliteit A en D doen op het resultaat van de varkenshouder? Het belooft een praktische en informatieve workshop te worden voor zowel varkenshouders die al zelf mengen als voor hen die dat (nog) niet doen.
Voergroep Zuid - Overwoog ik Droog of ben ik blij met Brij?
Voeren kan goedkoper, toch? De keuze om daarom zelf natte brijproducten en grondstoffen te gaan verwerken blijft actueel. Meer grip op de samenstelling en een lagere prijs. Alleen maar voordelen zo lijkt het, toch? Is het gevoel van “ondoorzichtig zijn van de voerbranche” een goede reden om meer zelf te doen? Wat zijn nou voorwaarden en hoe groot zijn nu de voordelen echt? Hoe ontwikkelt zich “zelfmengen” in de tijd en wat betekent dat voor jou? Hoe kun je hier nu echt voordeel uit halen en wat zijn risico’s die effectief je rendement verlagen als je ze niet ondervangt? Sjaak Rutten
neemt je mee op reis door deze materie.
6
Barpraat
22:00 tot 23:59
Barpraat met een drankje en gehaktbal. De deelname en catering zijn gratis voor varkenshouders en wordt u aangeboden door Pig Business, Ons Boerenerf en de partners.