Thema-avond “Simpele stappen naar een hogere bigoverleving”
Informatie
Iedere varkenshouder wil het liefst dat elke geboren big overleeft. Dat is natuurlijk een prachtig streven, maar de praktijk laat zien dat niet elke big uitgroeit tot een slachtvarken. Toch kan menig varkenshouder de bigoverleving verhogen door soms simpele stappen te nemen en daarmee de economische resultaten en het dierwelzijn te verbeteren. Elke big telt immers en draagt bij aan het rendement. Wil jij dat meer biggen overleven en wil je weten hoe je dat moet doen? Dat vertellen deskundigen op de Pig Business bijeenkomst ‘Simpele stappen naar een hogere bigoverleving’ op dinsdag 23 mei in Veghel en dinsdag 13 juni in Heeten.
Inzicht in je eigen bedrijf is een van de eerste relatief simpele stappen die een varkenshouder kan maken. De Pig Business bijeenkomst trapt daarom af met een zogenaamde Kahoot quiz met een scorekaart dat op eenvoudige wijze laat zien hoe je bedrijf er wat betreft bigoverleving voor staat. De scorekaart is ook een mooie basis om te zien hoe je het doet ten opzichte van de andere bedrijven en vormt een prachtige aanleiding om tijdens de bijeenkomst relevante vragen te stellen.
Verbetering van bigvitaliteit
Dierenarts en onderzoeker Jobke van Hout van Royal GD, zal dieper ingaan op de Vitale Big Box: „De Vitale Big Box wordt in een nauwe samenwerking met de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) ontwikkeld. Doelstelling hierin is richting te geven in verbetering van bigvitaliteit. Belangrijk bij vitaliteit is om te starten vanuit het begin. De Vitale Big Box gaat zeugenhouders helpen om de belangrijkste aandachtspunten in beeld te brengen. In deze benadering heeft GD ook enkele andere producten in de markt, welke handvatten kunnen bieden zoals BIGinzicht, QuickScan Biestmanagement. Vitaliteit behoeft een continue aandacht en om iets te verbeteren is het vaak verstandig om terug te gaan naar start.”
Praktijkervaring en -kennis
Van Hout zal vanuit haar kennis en wetenschappelijke expertise met de laatste inzichten een lezing geven over bigoverleving en hoe een varkenshouder deze kennis in de praktijk kan toepassen. Tijdens de Pig Business bijeenkomsten is de interactie tussen varkenshouder en deskundigen een essentieel onderdeel en er worden drie workshops gegeven. Varkenshouder Jarno Brummelhuis zal op de bijeenkomst in Heeten zijn ervaringen delen en vertellen hoe hij de bigoverleving naar een hoger plan tilt.
De eerste levensuren
Iedere zeugenhouder weet dat de focus op de zeug tijdens het werpen essentieel is voor zoveel mogelijk levende en ook gespeende biggen. „Bigoverleving begint echter niet als de big geboren wordt, maar daarvoor al”, zegt Rainier van Gelderen van PorcBusiness. Hij houdt een workshop ‘Werken aan bigoverleving: waar begint het en waar houdt het op’. Van Gelderen: „De kwaliteit van de geboren big en toom begint bij de kwaliteit van de bronst en dekking. Daarna volgt de drachtperiode, het werpproces en de eerste uren aansluitend. De meest arbeidsintensieve periode ligt rondom het werpproces en de eerste levensuren. Daar kan men veel maken en breken wat betreft vitaal en levensvatbaar geboren biggen. Maar niet elk big komt tot een volledige verwaarding en moet als zodanig bekeken worden in het kader van werken aan bigoverleving.”
„Elk geboren big kan overleven, maar de vraag is of we dit willen. Uiteindelijk is de varkenshouderij namelijk een economische activiteit, maar uiteraard wel altijd met respect voor het varken", stelt Kor Mast van Preferent K.I. In de workshop die Mast geeft, krijg je meer inzicht en handvaten voor het realiseren van meer ‘Full Value’ pigs en welke rol bigoverleving hierin kan spelen.