logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden op 13 juni 2023.
13jun2023

Thema-avond “Simpele stappen naar een hogere bigoverleving”

13 juni te Heeten
  • Informatie
  • Nabeschouwing

Informatie

Iedere varkenshouder wil het liefst dat elke geboren big overleeft. Dat is natuurlijk een prachtig streven, maar de praktijk laat zien dat niet elke big uitgroeit tot een slachtvarken. Toch kan menig varkenshouder de bigoverleving verhogen door soms simpele stappen te nemen en daarmee de economische resultaten en het dierwelzijn te verbeteren. Elke big telt immers en draagt bij aan het rendement. Wil jij dat meer biggen overleven en wil je weten hoe je dat moet doen? Dat vertellen deskundigen op de Pig Business bijeenkomst ‘Simpele stappen naar een hogere bigoverleving’ op dinsdag 23 mei in Veghel en dinsdag 13 juni in Heeten.

Inzicht in je eigen bedrijf is een van de eerste relatief simpele stappen die een varkenshouder kan maken. De Pig Business bijeenkomst trapt daarom af met een zogenaamde Kahoot quiz met een scorekaart dat op eenvoudige wijze laat zien hoe je bedrijf er wat betreft bigoverleving voor staat. De scorekaart is ook een mooie basis om te zien hoe je het doet ten opzichte van de andere bedrijven en vormt een prachtige aanleiding om tijdens de bijeenkomst relevante vragen te stellen.

Verbetering van bigvitaliteit

Dierenarts en onderzoeker Jobke van Hout van Royal GD, zal dieper ingaan op de Vitale Big Box: „De Vitale Big Box wordt in een nauwe samenwerking met de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) ontwikkeld. Doelstelling hierin is richting te geven in verbetering van bigvitaliteit. Belangrijk bij vitaliteit is om te starten vanuit het begin. De Vitale Big Box gaat zeugenhouders helpen om de belangrijkste aandachtspunten in beeld te brengen. In deze benadering heeft GD ook enkele andere producten in de markt, welke handvatten kunnen bieden zoals BIGinzicht, QuickScan Biestmanagement. Vitaliteit behoeft een continue aandacht en om iets te verbeteren is het vaak verstandig om terug te gaan naar start.”

Praktijkervaring en -kennis

Van Hout zal vanuit haar kennis en wetenschappelijke expertise met de laatste inzichten een lezing geven over bigoverleving en hoe een varkenshouder deze kennis in de praktijk kan toepassen. Tijdens de Pig Business bijeenkomsten is de interactie tussen varkenshouder en deskundigen een essentieel onderdeel en er worden drie workshops gegeven. Varkenshouder Jarno Brummelhuis zal op de bijeenkomst in Heeten zijn ervaringen delen en vertellen hoe hij de bigoverleving naar een hoger plan tilt.

De eerste levensuren

Iedere zeugenhouder weet dat de focus op de zeug tijdens het werpen essentieel is voor zoveel mogelijk levende en ook gespeende biggen. „Bigoverleving begint echter niet als de big geboren wordt, maar daarvoor al”, zegt Rainier van Gelderen van PorcBusiness. Hij houdt een workshop ‘Werken aan bigoverleving: waar begint het en waar houdt het op’. Van Gelderen: „De kwaliteit van de geboren big en toom begint bij de kwaliteit van de bronst en dekking. Daarna volgt de drachtperiode, het werpproces en de eerste uren aansluitend. De meest arbeidsintensieve periode ligt rondom het werpproces en de eerste levensuren. Daar kan men veel maken en breken wat betreft vitaal en levensvatbaar geboren biggen. Maar niet elk big komt tot een volledige verwaarding en moet als zodanig bekeken worden in het kader van werken aan bigoverleving.”

„Elk geboren big kan overleven, maar de vraag is of we dit willen. Uiteindelijk is de varkenshouderij namelijk een economische activiteit, maar uiteraard wel altijd met respect voor het varken", stelt Kor Mast van Preferent K.I. In de workshop die Mast geeft, krijg je meer inzicht en handvaten voor het realiseren van meer ‘Full Value’ pigs en welke rol bigoverleving hierin kan spelen.

Meld je hier aan!
Thema-avond “Simpele stappen naar een hogere bigoverleving”
Thema-avond “Simpele stappen naar een hogere bigoverleving”
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
Programma
1
Ontvangst
19:00 tot 19:30
De koffie en thee met iets lekkers staan voor jullie klaar.
2
Opening en voorstelronde
19:30 tot 19:45
Tijdens de opening stellen Jobke van Hout van GD, Kor mast van Preferent K.I. en Rainier van Gelderen van Porcbusiness zich voor. Daarnaast geeft varkenshouder Jarno Brummelhuis een korte inleiding op zijn boer tot boer vraaggesprek.
3
Scorekaart; Kom erachter hoe je bedrijf ervoor staat
19:45 tot 19:50
Door middel van een Kahoot Kwis krijg je op eenvoudige wijze inzicht hoe je bedrijf er op het gebied van bigoverleving voor staat.
4
Jobke van Hout Royal GD over bigvitaliteit
19:50 tot 20:15
Tijdens deze overkoepelende presentatie van Jobke van Hout wordt er informatie verschaft over onder andere "De Vitale Big Box" en hoe zeugenhouders deze zelf kunnen inzetten.
5
Drie interactieve workshops
20:15 tot 21:45
Een drietal interactieve workshops waarin Kor Mast van Preferent K.I. en Rainier van Gelderen van Porcbusiness ingaan op de praktische kant van de bigoverleving en hoe dit toegepast kan worden. Daarnaast wordt er door Jarno Brummelhuis een boer tot boer vraaggesprek gehouden. Hier kan je inspiratie opdoen door met deze collega varkenshouder in gesprek te gaan.
6
Uitkomsten en conclusies van de workshops
21:45 tot 22:15
Na afloop van de workshops is er een plenair gedeelte om de uitkomsten en conclusies van de workshops samen te vatten en te evalueren in de hoop dat de varkenshouder de informatie in kan gaan zetten op hun eigen bedrijf.
7
Borrel en napraten
22:15 tot 23:30
Collega boeren spreken en ervaringen delen onder het genot van een hapje en drankje.

Wil je aanwezig zijn tijdens deze thema-avond bij De Maathoeve te Heeten?
Meld je hier aan!

Organisatie
Pigbusiness logo

Evenement partners
Royal GD logo
Porcbusiness logo
Preferent K.I. logo

Locatie
Hieronder vindt je een kaartje met de locatie waar het evenement plaats vindt. Klik hieronder op de button voor een routebeschrijving.
initGoogleMap();
Google Maps toestemming
Het bekijken van deze inhoud kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van dit onderdeel. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
Routebeschrijving

Evenement in het kort
Meer weten over het thema Bigoverleving? Kom dan op dinsdag 13 juni naar de thema-avond "Simpele stappen naar een hogere bigoverleving." Deze avond is toegankelijk voor varkenshouders, medewerkers varkenshouderij, studenten en pers.
Gerelateerd nieuws

'Droog de minder vitale biggen na het werpen af'

Melk de uier van de zeug zelf en geef de big te drinken. Leg liever niet de beerbiggen over en de kleinere big doet het vaak het beste bij de eigen moeder. Weet wat de gemiddelde drachtlengte is, een te vroeg geboren big begint al met een achterstand.
7 juni 2023Diergezondheid
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top