Project om socialere varkens te fokken
Sociale vaardigheden omvatten de reikwijdte van keuzes die een dier maakt in verschillende sociale situaties – zoals het kiezen tussen vechten, vluchten, spelen of niet reageren. Traditioneel zijn de effecten van deze sociale keuzes bestudeerd in geïsoleerde situaties per dier. Maar in de praktijk zijn deze factoren waarschijnlijk gecombineerd en hebben invloed op het dierenwelzijn.
Voor het eerst wordt een studie, geleid door het Scotland’s Rural College (SRUC), gericht op sociale vaardigheden en of deze van de ene generatie op de andere generatie worden vererfd, met als doel het dierenwelzijn te verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerking van The school of Biological Sciences Queen’s University te Belfast en the Pig Improvement Company waarbij de focus op varkens ligt. Varkens op een bedrijf hebben complexe sociale levens vol positieve en negatieve ervaringen van sociale interacties.
De negatieve interacties verminderen het welzijn en economische productie. Tevens verhoogt het ook de CO₂ voetafdruk omdat varkens de energie uit de voeding gebruiken voor ongewenst gedrag. Aan de andere kant is er weinig bekend wat de positieve interacties zoals, sociaal spel en verzorging, voor een effect hebben op het welzijn van het varken. Dit project zal een grote stap maken in de richting van het begrijpen van de voordelen van positieve interacties. Het onderzoek moet het effect van beslissingen die gemaakt worden in het brede scala van sociale situaties op moderne varkenshouderijen en het effect hiervan op het totale welzijn van de dieren doorgronden. Door het testen vanaf geboorte hoe sociale vaardigheden beïnvloed worden in de sociale omgeving en de complexiteit van de fysieke omgeving rondom het varken.
Er zal ook onderzoek gedaan worden of er bij het kiezen van positieve sociale varkens er een positief effect ontstaat voor de volgende generatie m.b.t. de productiviteit en tegelijkertijd op het gebied van dierenwelzijn.
“Dit is de eerste studie die het idee van sociale vaardigheden om het dierenwelzijn te verbeteren zal toepassen. Positief sociaal gedrag is waarschijnlijk cruciaal voor sociale vaardigheden, het zal ons begrip van positieve vormen van sociale interacties waar voordeel behaald wordt in het welzijn verbeteren.
Aanvullend, zullen we voor de eerste keer bestuderen of het mogelijk is om de positieve gedragseigenschappen door zorgvuldige selectie bij het fokken van varkens, toe te passen. Ons doel is om het dierenwelzijn te verbeteren en tegelijkertijd de boer, bij het fokken, te ondersteunen om economische varkens te produceren die winstgevend zijn voor hun bedrijf en minder voer nodig hebben om te groeien. Wat bijkomend resulteert in een lagere CO₂ voetafdruk per bedrijf.
Varkens, en andere soorten, laten sociaal gedrag zien dat moeilijk te verbeteren is als we alleen kijken naar het gedrag in een geïsoleerde omgeving. We verwachten dat, door het gebruik van een grotere reikwijdte, er dieren geselecteerd kunnen worden die de sociale eigenschappen hebben om te navigeren door een breed scala aan sociale situaties.”
DR SIMON TURNER LEAD RESEARCHER FOR THIS PROJECT, SENIOR RESEARCHER ANIMAL AND VETERINARY SCIENCES, ANIMAL WELFARE, SAFE & IMPROVED FOOD CHALLENGE CENTRE – SCOTLAND’S RURAL COLLEGE:
“Dit is een verdere ontwikkeling van onze lange en wederzijde positieve relatie tussen PIC en SRUC in de richting van genetica, gedrag, en dierenwelzijn.”
DR CRAIG LEWIS
DIRECTOR FOR GENETIC SERVICES PIC EUROPE
Hoewel het project gefocust is op varkens, wordt er verwacht dat de uitkomsten van het onderzoek, die gesubsidieerd zijn door the Biotechnology and Biological Sciences Research Councel en de Pig Improvement Company, ook relevant zullen zijn voor een groot scala van andere diersoorten.
Je moet inloggen om te kunnen downloaden
Inloggen